13 Noiembrie 2015 publicat în Social 30 share-uri

Zicala „Ai carte, ai parte” ii rasuna adesea Ioanei in minte. In varsta de 49 de ani, Ioana nu a fost niciodata la scoala. Daca ar fi stiut sa scrie si sa citeasca, alta ar fi fost soarta ei astazi, isi spune Ioana atunci cand isi duce copilul la scoala.

Lucia: „Acum imi pare foarte rau ca nu am fost la scoala”

Lucia a devenit in acest an mama pentru patra oara. Are 27 de ani si nu poate sa spuna care a fost cel mai frumos lucru din viata ei. Este resemnata si spera doar ca cei 4 copii sa aiba o viata mai buna ca a ei.

Credite foto: Bogdan Baraghin

S-a nascut in Bucuresti, intr-o familie cu 6 copii in care numai tatal lor fusese la scoala, mama era analfabeta. Erau foarte saraci si locuiau in diferite case abandonate sau pe la cine era dispus sa ii primeasca. Cele doua surori mai mari au fost inscrise la scoala dar, pentru ca se tot mutau, au abandonat si ele dupa clasa I. Dornica sa isi cladeasca o viata proprie, la 15 ani, Lucia s-a implicat intr-o relatie de concubinaj si a plecat de acasa. In urma acestei relatii au rezultat 3 copii si multa violenta din partea “sotului” care era consumator de droguri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Cand avea 16 ani, a fost intalnita de asistentii sociali de la Salvati Copiii si a urmat, la Centrul Educational, 2 clase. Apoi s-a mutat in alt cartier si, in urma presiunilor concubinului a abandonat scoala.

Nu a avut nicio alternativa, a incercat sa isi caute un loc de munca, spera ca poate va reusi sa fie femeie de serviciu, sa isi gaseasca o scara de bloc, dar nimeni nu a angajat-o. A incercat sa vanda materiale reciclabile dar nu a reusit sa concureze cu barbatii care aveau mai multa putere ca ea. Nu i-a mai ramas decat sa se vanda pe ea. Apoi a inceput sa consume si droguri.

In prezent este grav bolnava de Tuberculoza multidrogrezistenta si de Hepatita C. Cu ajutorul Salvati Copiii a fost inscrisa intr-un program de reducere a incidentei Tuberculozei iar cele doua fete mai mari au fost inscrise in clasa I.

„Acum imi pare foarte rau ca nu am fost la scoala, as fi putut sa ofer o alta viata fetelor mele. As fi stiut cat este de important sa ceri ajutor atunci cand ai probleme. Mi-ar fi placut sa pot sa citesc ce scriu copiii mei dar, sper macar, sa ma insanatosesc si sa le fiu alaturi cat mai mult timp”, spune Lucia. Ea nu stie cum sa le ajute si nici nu mai are puterea sa o faca de aceea, pe copii i-a luat o matusa care se ocupa de ingrijirea lor. Salvati Copiii le va sprijini pentru a avea tot ceea ce este necesar pentru frecventarea scolii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri