16 Noiembrie 2015 publicat în Social 3 share-uri

Multe produse alimentare pe baza de carne vandute in Uniunea Europeana (UE) nu sunt etichetate corespunzator sau au ingrediente ”ascunse”. Astfel, consumatorii sunt informati gresit despre preparatele din carne pe care le cumpara.

Sapte organizatii membre ale BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor) au analizat, in perioada aprilie 2014- august 2015, o serie de produse alimentare pe baza de carne verificand etichetele, ingredientele si prezenta unor aditivi alimentari nedeclarati sau ilegali. Cercetarea a depistat numeroase nereguli la produse alimentare din Belgia, Spania, Cehia, Olanda, Portugalia, Anglia si Italia. Numele produselor erau neclare, etichetele (in cele mai multe cazuri incomplete) nu mentionau, de exemplu, adaosul de apa sau procentul de carne din produs. Testele au mai depistat aditivi alimentari ilegali, folosirea de carne separata mecanic (CSM) nedeclarata, utilizarea, in mod fraudulos, a altor specii ca substituent, de exemplu, kebab de curcan vandut ca fiind preparat din carne de vitel. Rezultatele testelor sunt prezentate in ultima parte a campaniei BEUC ”Close- up on the meat we eat”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri A contat cine a zbierat mai tare

In tara noastra, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) membra BEUC, a analizat eticheta a 10 tipuri de salam si 20 tipuri de specialitati (bacon, sunca, muschi file, ceafa de porc, kaizer, jambon si pastrama). Analiza etichetelor de la fiecare tip de preparat a scos in evidenta urmatoarele:

• La toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu.
Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat in industria carnii, care impiedica formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea intr-o proportie de 0.0625%. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

• La 40% dintre produsele analizate s-a folosit acidul carminic, un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila. Aditivul nu prezinta riscuri pentru sanatate daca este utilizat in dozele admise de legislatie, si anume o doza maxima admisa de 100 g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo.

Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

• La 33% dintre produsele analizate s-a folosit aditivul caragenan (E407), care este un gelifiant, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. In UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.

• La 33% dintre produsele analizate s-a folosit potentiatorul de gust si aroma - monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.

• La 30% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este apa;

• La 27% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este sarea;

• La 23% dintre produsele analizate s-au folosit doua tipuri de conservanti: nitratul de sodiu (E250) si nitratul de potasiu (E252). Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate acestor doi aditivi alimentari.

4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

• La doar 10% dintre produsele analizate se mentioneaza cantitatea de carne folosita la realizarea preparatului respectiv.

• Toate produsele analizate au un continut ridicat de sare, care variaza intre 2 si 5,5 grame;

• In cele 30 de produse analizate s-au identificat 25 de tipuri de aditivi alimentari (nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, glutamat monosodic, caragenan, carmin, clorura de potasiu, glucono-delta- lactona, fosfat de calciu, izoascorbat de sodiu, acetat de sodiu, citrati de sodiu, erisorbat de sodiu, acid citric, guma xantan, guma konjac, di-, tri- si polifosfati disodici, ascorbat de sodiu, lactat de sodiu, azotat de potasiu, clorura de potasiu, acid acetic, lactat de calciu, tartrati de sodiu, iodat de potasiu si betanina);

• La cele 30 de produse analizate s-au identificat, in afara de carne, si alte ingrediente, precum slanina, sare, apa, gelatina, lactoza, dextroza, sirop de glucoza, maltodextrina, zahar, zaharoza, proteina din lapte, proteina din zer, proteina vegetala din soia, soia, proteina animala din porc, vin de Porto, fum de lemn de fag, aroma de fum, emulsie de sorici, amidon modificat.

„La alegerea unui preparat din carne rosie trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi si continutul de sare. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, preparatele din carne rosie nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor”.

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

Controale mai stricte

Dovezile clare adunate in acest raport solicita o aplicare mai stricta a cerintelor UE privind etichetarea produselor alimentare pe baza de carne si utilizarea aditivilor alimentari in aceste produse. Reprezentantii BEUC cer ca verificarile etichetelor in cazul produselor alimentare pe baza de carne sa fie mai frecvente, cu scopul de a asigura ca sunt complete, corecte, si nu induc in eroare consumatorii. Sunt necesare mai multe controale sistematice asupra adaosului de apa la preparatele pe baza de carne, precum si a declararii sale corespunzatoare pe eticheta. Statele Membre trebuie sa puna un accent mai mare pe verificarea aplicarii corecte a normelor UE ce definesc care aditivi alimentari si in ce cantitati pot fi utilizati in produsele alimentare pe baza de carne. Frauda alimentara trebuie sa ramana o prioritate pe agenda Statelor Membre si ale UE. Propunerea UE privind controalele oficiale, in prezent in discutie in cadrul Consiliului si Parlamentului European, trebuie sa ofere un cadru juridic eficient pentru a detecta mai bine, a descuraja si a pedepsi frauda.

Mai multe informatii despre concluziile testelor efectuate la nivel european gasiti pe https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-produselor-din-carne/MzEyLTA.html

Foto: Flick


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri