Multe femei din Romania se ocupa singure de treburile casnice si din gospodarie, precum si de cresterea copiilor, in timp ce o persoana de gen masculin este in cele mai multe cazuri „scutita” de aceste responsabilitati. La fel se intampla si in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor in varsta, responsabilitate care cade cel mai frecvent in grija femeilor, din cauza lipsei unui sistem de asistenta pentru batrani.

Romania recunoaste la nivelul legislatiei egalitatea de sanse intre femei si barbati, insa traditia situeaza in continuare femeia pe o pozitie inferioara barbatului. Romania se afla pe ultimul loc in UE si pe locul 72 la nivel mondial, conform statisticilor Forumului Economic Mondial cand vine vorba de egalitatea intre femei si barbati. Femeile din Romania continua sa fie preferate in posturile si sectoarele de activitate prost platite, iar salariul acestora continua sa fie statistic mai mic decat al barbatilor angajati pe posturi similare.

Desi numeroase femei sunt discriminate la locul de munca sau in cadrul procesului de recrutare, putine ajung sa reclame diversele situatii de discriminare si hartuire cu care se confrunta. Pentru ca aceste situatii nu pot fi trecute cu vederea, Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor persoanelor discriminate si te incurajeaza sa sesizezi online cazurile de discriminare cu ajutorul portalul antidiscriminare.ro.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Legislatie vs. realitate

Conform legislatiei din Romania, „egalitatea de sanse intre femei si barbati” reprezinta „luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin si respectiv feminin si tratamentul egal al acestora”. Totusi, daca aruncam o privire la Parlamentul Romaniei, observam ca doar 11,81% din legiuitorii tarii sunt femei. La 1 septembrie 2015, din cei 383 de deputati, doar 53 erau femei si din cei 167 de senatori, doar 12 erau femei. Si in alte pozitii-cheie decizionale din institutii importante ale statului, femeile ocupa locuri putine – din 22 de ministri, doar 4 sunt femei, iar din 9 judecatori ai Curtii Constitutionale, doar 2 sunt femei.

  • Una dintre cele mai grave forme de inegalitate intalnita in Romania afecteaza femeile care, din lipsa unui sistem de protectie sociala functional, sunt nevoite sa stea acasa pentru a-i ingriji si sustine pe membrii mai in varsta sau mai tineri ai familiei. Aceasta situatie le ingreuneaza viata sociala si profesionala, le ingradeste libertatile si oportunitatile si le predispune la depresie, singuratate si stima de sine scazuta, conform unor studii internationale.

Spre exemplu, un studiu European recent realizat pe 514 milioane de persoane, arata ca multe femei casatorite si femei casnice au dificultati in a echilibra cariera cu viata de familie. Multe femei din Romania se ocupa singure de treburile casnice si din gospodarie, precum si de cresterea copiilor, in timp ce o persoana de gen masculin este in cele mai multe cazuri „scutita” de aceste responsabilitati. La fel se intampla si in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor in varsta, responsabilitate care cade cel mai frecvent in grija femeilor, din cauza lipsei unui sistem de asistenta pentru batrani.



Sunt femeie, vreau drepturi egale pe piata muncii!

Daca vorbim despre recrutarea intr-un loc de munca in Romania, exista diferente importante de atitudine fata de barbati in comparatie cu modul in care sunt tratate femeile. Diferentele exista si in ceea ce priveste formarea si perfectionarea profesionala, promovarea, salarizarea, efectele concediului de crestere a copilului asupra viitorului profesional, dar si hartuirea sexuala.

  • Conform cercetarilor realizate in ultimii 15 ani, o majoritate ingrijoratoare a persoanelor hartuite la locul de munca sunt femei.

Cel mai des trec prin cazuri de hartuire sexuala la locul de munca femeile sub 30 de ani, din mediul urban si contrar stereotipurilor legate de educatie, acestea au studii superioare. In majoritatea cazurilor agresorii fac parte din categoria persoanelor cu functii superioare.

  • Jumatate din forta de munca feminina din Romania ocupa posturi slab platite: asistente administrative, vanzatoare, lucratoare slab calificate sau necalificate. Datele furnizate de INS in 2013 arata ca femeile castiga in continuare cu 8% mai putin decat barbatii. In plus, femeile din Romania se confrunta adesea cu refuzul la angajare din cauza varstei lor, indiferent ca vorbim de tinerete sau maturitate.

„Atunci cand participa la un interviu de angajare, multe femei sunt intrebate despre intentiile lor de a-si intemeia o familie sau, daca au deja una, in ce masura acest lucru va sta in calea obligatiilor de la locul de munca. Aceste intrebari puse de angajatori sunt discriminatorii si arata prejudecatile acestora: ei presupun ca performanta femeilor ar avea de suferit doar pentru ca acestea au o familie,” ne spune Simona-Maria Chirciu, experta in discriminare de gen, Centrul FILIA.

EXPERIENTE DE DISCRIMINARE TRAITE DE FEMEILE DIN ROMANIA

C.L., o tanara de 30 de ani, a participat la un interviu de angajare la o firma de teleshopping din Bucuresti pentru postul de secretara. A fost intrebata ce planuri are pentru urmatorii 5 ani, daca are un partener si daca doreste sa ramana insarcinata in viitorul apropiat. Aceste intrebari extrem de personale vizeaza viata privata si au fost puse la interviul de recrutare, atat face-to-face, cat in scris. Este important sa retinem ca angajatorii nu au sub nicio forma dreptul sa puna asemenea intrebari, intrucat sunt discriminatorii, depasesc limitele sferei profesionale si nu vizeaza competentele reale ale persoanei intervievate pentru un post.

Citeste mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri