10 Septembrie 2015 publicat în Social 7 share-uri

John L. Esposito si Dalila Moghaded au coordonat un amplu studiu Gallup, care reprezinta opiniile a un miliard de musulmani din intreaga lume. Rezultatele cercetarii sunt stranse intr-un best-seller care se numeste 'Tot ceea ce trebuie sa stii despre ISLAM si nimeni nu ti-a povestit pana acum.'

Am gasit editia in limba italiana a volumului acum cateva luni si nu am stat pe ganduri prea mult, am luat-o pentru ca, mi-am spus eu atunci “e de datoria mea sa fiu informata in acest moment al lumii in care traiesc, cand se intampla atatea tensiuni, cand izbirea dintre doua civilizatii este atat de puternica si imposibil de evitat. E de datoria mea sa cunosc despre cultura, traditiile si sistemul de valori al unor oameni cu care impart aceeasi planeta”. Prima concluzie cu care am ramas citind aceasta carte a fost: ISLM nu este egal terorism! Sa iei actiunile brutale ale unui grup care se identifica cu ceea ce ei numesc “credinta” si sa generalizezi asupra unor oameni care vor sa traiasca in pace la fel ca noi, este nedrept...

“Dupa ce am strans o mare cantitate de date cu privire la opiniile musulmanilor din toata lume, le-am analizat in incercarea de a da un raspuns intrebarilor pe care oricine dintre noi si le pune in acest moment istoric: Cine sunt extremistii? Musulmanii vor democratie? Si daca da, cum si-o imagineaza ei? La ce aspira cu adevarat femeile musulmane? Ideile aduse de aceasta carte sunt simple: pe baza acestor intrebari, lasam ca raspunsurile sa fie sugerate de probe statistice, adica vocea a un milliard de musulmani, si nu doar vocile singulare ale expertilor sau ale extremistilor.”, explica cei doi autori. "Cercetarea efectuata de Gallup, arata o multime de observatii, dar cea mai cruciala este aceea ca: intalnirea dintre comunitatile occidentale si cele musulmane sunt inevitabile."

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   Cum să alegi componente pentru baia ta

7 curiozitati despre ISLAM pe care nu ti le-a zis nimeni pana acum

1. Cine sunt musulmanii?

Despre Islam si musulmani se vorbeste in termeni largi si vagi, dar sunt mai multe interpretari ale acestei religii si mai multe tipuri de musulmani. Ei apartin unor natiuni diverse, culturi, grupari etnice sau tribale; vorbesc limbi diferite si au obiceiuri diferite. Marea majoritate a musulmanilor traiesc in Africa si Asia si nu in lumea araba, iar arabii sunt o cincime dintre toti musulmanii de pe planeta. Comunitatile cele mai extinse de musulmani se gasesc in: Indonezia, Banglades, Pakistan, India si Nigeria. Milioane de musulmani se afla si in Europa, Canada si SUA. Exista sunitii, care reprezinta 85% dintre musulmani si 15% siitii.

2. Maria, mama lui Iisus este mentionata de mai multe ori in Coran decat in Noul Testament

Precum Iisus si Moise, Profetul Mohamed s-a nascut pentru a divulga mesajul sau, in zona Orientului mijlociu, unde s-a raspandit cu repeziciune. Musulmanii il adora pe Dumnezeul lui Avram, precum evreii si crestinii. Musulmanii ii recunosc pe profetii biblici si revelatia divina pe care au primit-o Moise, Iisus. Astfel, Moise, Iisus si Maria (mama lui Iisus) sunt nume cunoscute pentru musulmani. De altfel, Maria este specificata mai des in Coran decat in Noul Testament.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Foto: Flickr/ Beth Rankin

Foto homepage: Flickr

3. La ce fel de viitor viseaza musulmanii?

Daca ii intrebi pe ei ce viseaza pentru viitor, islamistii nu iti vor raspunde ca vor sa se inroleze in vreun jihad, ci ca spera sa gaseasca un loc de munca mai bun.

4. Musulmanii sunt teroristi?

Cei care comit acte de terorism sunt o minoritate si nu sunt devotati religiei, precum restul populatiei islamice. Jiihad, care in limba araba inseamna „a te lupta” sau „a te stradui” pentru a realiza dorinta divina si pentru a avea o viata virtuoasa (semnifica lupta cu egoul). In Coran nu este specificata in nici un fel expresia „razboi sfant”. Ceea ce inseamna ca suveranii musulmani, cu ajutorul functionarilor religiosi s-au servit de-a lungul istoriei de acest concept, pentru a legitima dorinta de expansiune imperiala. Occidentalii si musulmanii dispretuiesc in aceeasi masura atacul asupra civililor, considerandu-le moralmente de neacceptat.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Tinerețe înseamnă fluiditate - iar pentru piele, tinerețe înseamnă acid hialuronic! ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

5. De ce nu e democratie in majoritatea tarilor musulmane?

Raspunsul are legatura mai degraba cu istoria si cu politica, mai mult decat cu religia. In Occident a fost nevoie de secole, razboaie civile si revolutii pentru trecerea de la monarhii la state moderne, democratice, de la regalitati de drept divin, la state laice. Guvernele musulmane instaurate dupa al Doilea Razboi mondial au doar cateva decenii de „viata”. Un alt fapt deosebit de important este acela ca, timp de mai multe secole, multe popoare musulmane au fost sub dominatia coloniala europeana. Apoi, in secolul 19, cand au fost stabilite granite, acestea au fost facute arbitrar de catre statele colonizatoare.

Granitele arbitrare si guvernantii non-reprezentativi au produs state nationale deficitare, cu guverne non-democratice care au perpetuat cultura autoritarismului, explica cei doi autori ai cartii. Iranul este un astfel de exemplu al efectelor complexe pe care colonialismul l-a avut asupra sa.

Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași? Noutățile si recomandările de primăvara de la MioBio, boutique chic de cosmetice organice Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

Foto: Flickr/ Fete in Malaysia/ Haifeez

6. Ce isi doresc femeile arabe?

Societatea musulmana este la randul sau una patriarhala.
Conditia femeilor musulmane difera de la o tara la alta. Este un subiect greu de dezbatut in cateva fraze, dar iata ideile principale: In Arabia Saudita, femeile au primit dreptul de a vota abia in anul 2011. Femeile egiptene, la randul lor, se exprima vocal in privinta drepturilor lor. In proportie de 88% isi doresc sa aiba dreptul de a se angaja in posturi pentru care s-au pregatit scolarizandu-se. In Yemen, alfabetizarea femeilor este in continuare la un procent scazut – 28%, comparativ cu 70% barbati. Cu toate ca in multe tari musulmane, femeile sunt lipsite de drepturi, ele isi iubesc religia si isi dorec paritate in interiorul culturii lor.

Vestimentatia femeilor arabe variaza, oportunitatile lor de scoarizare si profesionale si perceptia lor asupra vietii sociale variaza in mod semnificativ. In unele societati musulmane, femeile nu au voie sa conduca masina si sunt ddiscriminate, dar in alte tari, ele conduc automobile, motociclete si avioane. Unele dintre ele sunt constranse sa se acopere total in public, in timp ce altora le este interzis sa isi acopere capul cu val.

De purtat: 10 fuste cochete cu aspect satinat pentru această primăvară! Look-uri moderne pentru primăvară cu cea mai nouă colecție Levi’s Made & Crafted Principiile de bază ale mașinii CNC

7. Ce parere nedocumentata avem noi despre Islam?

Eterogenitatea (diferentele) Islamului si majoritatea moderata musulmana sunt in acest moment umbrite de o minoritate de extremisti politici (sau ideologici). Intr-un context monolitic divizat intre "noi" si "ei", tot Islamul si nu doar elementele sale radicale, este considerat o rautate globala. Majoritatea musulmana e constransa la tacere, arata J. Esposito si Dalila Moghaded. Actele teroriste pe care le comite o minoritate terorista in numele Islamului, declartiile predicatorilor urii (musulmani sau crestini), afirmatiile oaspetilor din emisiunile de talk-show anti-musulmani sau anti-occidentali si a formatorilor de opinie din zona politica exacerbeaza emotivitatea si realitatea faptelor. Si astfel, oamenii confunda actiunile extremistilor, cu religia islamica si cu majoritatea musulmana.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake!

**
Pentru realizarea studiului si a cartii „Tot ce ti-ai dorit sa stii despre Islam si nimeni nu ti-a povestit pana acum”, au fost intervievati 90% din cei 1 miliard trei sute de mii de musulmani din lume (Studiul a fost realizat intre 2001-2007). Cartea e complexa, face vazute multe aspecte despre lumea islamica si ne ajuta sa intelegm mai bine o alta cultura, explica diferentele, dar si asemenarile dintre valorile de viata din Occident si cele din Orient.

Dezbaterea si informarea noastra pe aceasta tema raman deschise si chiar imperative intr-un moment in care lumea se schimba.


Sursa informatiilor, editia in limba italiana a volumului Who speks for Islam? - John Esposito/ Dalia Moghaded, tradus ain italiana "Tutto quello che dovresti sapere sul Islam e che nessuno ti ha mai raccontato", ed. Newton Compton Editori, 2015

Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri