3 Aprilie 2015 publicat în Social 117 share-uri

Consiliul National al Elevilor, Asociatia Elevilor din Constanta si Academia Tinerilor a elaborat o petitie care agita spiritele pe tema „sistemul romanesc de educatie”. Petitia Apel la libertatea elevului in scoala a fost semnata de 2425 de persoane pana in prezent si a dat nastere multor comentarii virulente care cer eliberarea copiilor dintr-un sistem educational care le limiteaza individualitatea, timpul liber si dreptul de a gandi.

Iata textul petitiei ce poate fi accesata pe site-ul https://www.petitieonline.com:

"Va invita sa semnati petitia privind modificarea si aprobarea legii sigurantei in scoli de catre Parlamentul Romaniei.

Cele doua structuri reprezentative ale elevilor, in urma consultarii cu experti in drept si educatie, au constatat faptul ca actuala Lege nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in scoli nu se afla in concordanta cu cerintele actuale si solicita Parlamentului sa aprobe o noua lege in acest sens.



Foto: Eleva romana @ Shutterstock

Consideram siguranta elevilor in scoala un drept fundamental, garantat prin art. 22 si art. 49 din Constitutie, si astfel asigurarea unui cadru juridic menit sa asigure respectarea acestui drept reprezinta o prioritate ce nu mai poate fi amanata.

Prin urmare,
Solicitam Parlamentului urmatoarele:

1.
Eliminarea uniformelor- art. 5 din lege, care a dus la o aplicare discretionara in ceea ce priveste introducerea acestora. Parlamentul Romaniei a respins de fiecare data propunerile privind introducerea uniformelor iar acest lucru nu se poate face fara o alocare de bani din partea statului, tinand cont ca invatamantul de stat este gratuit. De asemenea, nu exista nicio proba care sa demonstreze ca uniformele cresc gradul de siguranta in scoli. In anumite cazuri, exista sanse ca directorii sa abuzeze de acest articol pentru a transforma elevii in mascote in vederea promovarii cultului unitatii de invatamant.
2. Sa nu incerce sa limiteze libertatea individuala, prevazuta de art. 23 din Constitutie. Elevii cu capacitate de exercitiu (peste 14 ani) nu pot fi „retinuti” in scoala impotriva propriei vointe.
3. Sa asigure paza elevilor si personalul angajat din bugetatul statului sau al administratiilor locale si sa nu puna aceasta sarcina pe seama parintilor sau elevilor.
4. Sa consulte organizatiile reprezentative ale elevilor atunci cand elaboreaza proiecte sau programe de prevenire a violentei in mediul scolar.
In acest sens,

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa

In vederea asigurarii unui context propice dezvoltarii si formarii armonioase a elevului in sistemul de invatamant si in dorinta respectarii drepturilor fundamentale."

Petitia este semnata si comentata de elevi, parinti si profesori care nu mai sunt de acord cu mersul actual al lucrurilor. In mod particular am vrea sa preluam acest comentariu scris cu foarte multa maturitate de catre un elev roman:

„Din pacate in Romanica noastra accentul se pune gresit in sistemul educational. Nu se insista pe educarea propriu-zisa a elevului ci in a-l face sa memoreze lungi citate si lectii interminabile la diferite materii care la o saptamana dupa test sunt uitate. Accentul se pune aici pe memoria.. si nici macar pe cea de lunga durata ci pe cea de scurta durata.. Tocesc in seara asta lectiile, maine la test fac tot, iau 10 si dupa uit tot. Cu ce ma ajuta asta in viata? Cel mai probabil nu o sa ma ajute cu nimic ci mai tare o sa ma incurce. Eu ca elev imi ofer cei mai frumosi ani si cea mai buna parte a anilor acelora in dar scolii, acestui sistem educational defect. Dimineata de la ora 8 pana dupa masa la ora 1, 2, 3 sunt la scoala.. In timpul acesta un om este cel mai productiv, ii vin cele mai bune idei si poate face cele mai minunate lucruri. In schimb eu stau la scoala in fata unor profesori plictisiti care vin la ora cu o carte scrisa de nu stiu care Xulescu (sa retinem ca nu este manualul ci o carte diferita), mi se dicteaza de acolo lungi citate care trebuie sa le memorez pentru a doua zi, pe care trebuie sa le comentez, sa filosofez pe baza lor. Un lucru total fara de folos pentru mine care vreau altceva de la viata dar acest sistem defect ma blocheaza, ma limiteaza in aceasta carapace a indiferentei si a plictiselii.

Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

Tot respectul pentru profesorii care inca mai fac ceva folositor cu elevii, care inca incearca sa ii atraga si sa le arate partea frumoasa a materiei predate, care incearca in ciuda tuturor betelor puse in roate sa educe cu adevarat un elev si sa il pregateasca pentru viata. Cred ca aceasta ar trebui facut in scoala, pregatirea pentru viata. O pregatire practica care sa fie de folos elevilor si nu una teoretica pe care se insista atat de mult. Este o vorba celebra in poporul nostru: "Teoria ca teoria, dar practica ne omoara!".

Sper ca acest comentariu sa fie luat in seama si, desi cel mai probabil nu o sa se faca nimic impotriva celor mentionate, macar fiecare dintre noi, elevii, sa incepem in mod personal o schimbare, sa ne schimbam noi insine si sa nu asteptam o schimbare venita din exterior pentru ca schimbarile nu vin niciodata din exterior, se lasa asteptate la infinit, de aceea, cred ca schimbarea incepe in dreptul fiecaruia. Trebuie sa ne asezam inaintea ochilor perspectivele si planurile de viitor si sa luptam sa le aducem la indeplinire, sa luptam pentru ele pentru ca sunt planurile noastre, fac parte din noi si daca nu le luam in seama, cred ca aceasta inseamna o sinucidere spirituala. Fiecare din noi avem un scop. Talentele noastre ne indica acest lucru si nu trebuie sa lasam societatea sa ne impiedice in a ne indeplini acele teluri.

RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Si sitemul acesta educational este o metoda de manipulare. Umple-i omului timpul cu activitati inutile, astfel nu va mai avea timp sa se preocupe de problemele cu adevarat importante din viata lui, fiind tot odata plin de frustrari, probleme si stres. Astfel se distruge psihologic omenirea... Cei de sus stiu asta si se pare ca le iese destul de bine.

Haideti elevi, fiti tari si nu va lasati impiedicati de sistemul educational. Nu il lasati sa va spulbere visele si sa va distruga talentele. Cultivati-le si aratati tuturor cat de puternici suntem.
Schimbarea incepe cu mine si tine!

Pace! :)”

Cum comentati demersul elevilor?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri