In ultimele zile, dezbaterea despre obligativitatea copiilor de a participa la ora de religie a devenit foarte acerba in spatiul romanesc.

„Cand si unde ati vazut un prof de religie de o alta confesiune/ credinta decat cea ortodoxa? Sau o profa de religie (nu cumva bisericile sunt "mai pline" de enoriase? Nu tu istorie a religiilor, nimic despre pluralismul si toleranta religioasa. - asta-i beleaua - ca religia in Romania e confudata cu ortodoxismul si figurile lui patriarhale. Cei care se opun, nu se opun orelor din clasa si nici credintei in general, ci celor care "ocupa" orele” – scrie si jurnalista Delia Panait pe pagina ei de Facebook.

Un alt fel de a invata spiritualitatea?

  • Jiddu Krishnamurti, unul dintre cei mai mari ganditori ai timpurilor noastre si exemplu de spiritualitate, vorbea despre o lume care l-ar elibera pe individ din stransoarea ideologica a oricarei religii, lasandu-i libertatea de a trai spiritualitatea prin intermediul constientizarii si a propriilor cautari. El a promovat si un alt mod de a face educatie copiilor - O scoala este un loc unde un individ invata despre totalitate, despre tot ceea ce inseamna viata. Excelenta academica este absolut necesara, dar o scoala include mult mai mult decat atat. Este un loc unde impreuna, profesorul si elevul exploreaza nu doar lumea exterioara dar si propriul mod de a gandi si de a se purta. - J. Krishnamurti.

Exista adevar in Religii? – Jiddu Krishnamurti

Intrebarea corecta este: Exista adevar in religii, in teorii, in idealuri, in credinte? Haideti sa examinam. Ce intelegem prin religie? Cu siguranta nu religii organizate, nu in Hinduism, Budism sau Crestinism, care sunt toate religii organizate cu propria propaganda, cu propriul prozelitism, propriile compulsii si asa mai departe. Exista adevar in religiile organizate? Da, ele pot surprinde adevarul, dar in sine, religia organizata nu este adevarata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare

Atunci, religia organizata este falsa pentru ca il separa pe om de om. Tu esti musulman, eu sunt hindus, altul este crestin sau budist si ajungem sa avem altercatii. Exista vreun adevar in toate astea?

Nu discutam despre religie ca si o dorinta de adevar, dar punem in discutie daca in religiile organizate, cu ale lor seturi de credinte, exista adevar. Si exista adevar in teorii, in idealuri si credinte? De ce avem credinte? In mod evident, fiindca aceste credinte iti dau securitate, confort, siguranta si te ghideaza. In interiorul tau esti speriat si ai nevoie de protectie, vrei sa te sprijini pe cineva si atunci creezi idealul, care te impiedica sa intelegi ceea ce este. Astfel, acest ideal devine un obstacol in calea actiunii. (via www.jkrishnamurti.org)

In spiritul tolerantei si al acceptarii celorlalti, aceasta dezbatere ramane deschisa! Va invitam sa va spuneti parerea.

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri