4 Noiembrie 2014 publicat în Social 24 share-uri

Expert Forum considera ca modul de organizare a alegerilor a fost deficitar, luand in calcul numarul semnificativ de alegatori nu au putut sa isi exercite dreptul la vot si neclaritatile de ordin legislativ si administrativ.

Comunicat de presa

Aceasta situatie este inacceptabila si sustinem ca a fost ineficient administrata de catre autoritatile electorale si cele responsabile pentru organizarea alegerilor, incluzand prefecturile, primariile, Ministerul de Interne si cel de Externe, care au pasat raspunderea de la unii la altii si au evitat sa comunice public o decizie limpede. Cerem in acest context solutionarea acestei probleme pentru turul 2 de scrutin – dar si a altor neajunsuri de ordin administrativ - si nominalizarea si asumarea raspunderii de catre persoanele din aceste institutii, care aveau datoria ca aceste lucruri sa nu se intample, inclusiv prin demisia de onoare.

Principala problema a fost legata de materialele electorale, in special declaratiile pe proprie raspundere depuse de alegatorii care nu au votat in localitatea de domiciliu. Chiar daca formularul reprezinta un mecanism care ar trebui sa impiedice votul multiplu, utilizarea sa a determinat in primul tur al alegerilor prezidentiale prelungirea nejustificata a procesului electoral. Votul multiplu este oricum sanctionat prin art 387 din Codul Penal, formularul avand mai degraba rolul de descurajare a votantilor care intentioneaza sa isi exprime optiunea electorala de mai multe ori, comitand astfel si infractiunea de fals in declaratii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Institutiile implicate in organizarea procesului au actionat incoerent si nu au luat o decizie clara cu privire la modul de utilizare a acestor formulare, in conditiile in care au existat sectii de votare in care procesul a fost blocat din cauza lipsei acestor tipizate. Utilizarea documentului este specificata in Legea 370/2004, art 44 (4) si (5), respectiv HG 709/2014, fara a exista mentiuni clare ca nu pot fi imprimate sau scrise de mana, respectand modelul din anexa HG. De asemenea, au actionat cu mare intarziere in multiplicarea documentelor necesare sectiilor de votare, blocand astfel accesul votantilor la procesul electoral.

Foto homepage: Shutterstock.com; alegeri, vot

Conform informatiilor publicate in presa, Biroul Electoral nr 48, pentru Strainatate a emis o decizie prin care aceste formulare se accepta olograf, cu conditia semnarii lor in fata membrilor birourilor electorale din strainatate. Cu toate acestea, la intrebarea adresata BEC am primit un raspuns verbal la ora 19.30 conform caruia s-a transmis telefonic numai birourilor de sector din Bucuresti sa nu primeasca formularele olografe, fara a exista o decizie scrisa.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Este evident ca in ziua alegerilor nu a existat o practica unitara pentru toate birourile electorale din tara, respectiv strainatate, fapt care contravine Constitutiei, legislatiei nationale si practicilor internationale. In anumite cazuri, consideram ca a fost incalcat dreptul votantilor de a isi exprima optiunea electorala, fapt care reprezinta o infractiune conform articolului 385 din Codul Penal.

Acest fapt este o dovada a efectelor pe care le pot avea schimbarile legislative imprevizibile, in speta OUG 45/2014, care a modificat Legea 370 cu mai putin de doua luni inaintea alegerilor, masura de natura neconstitutionala. De asemenea, lipsa de unitate legislativa este dovada nevoii unui Cod Electoral, care sa cuprinda reglementari clare pentru toate tipurile de alegeri. Acceptarea formularelor olografe de catre unii presedinti de sectii de votare si respingerea de catre altii creeaza dificultati in validarea prezentei la vot a alegatorilor respectivi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri