19 Septembrie 2014 publicat în Social 28 share-uri

Aproximativ 200.000 persoane sunt afectate de poliartrita reumatoida, incidenta fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu barbatii.

Varsta medie la debut este intre 25-40 de ani. In contextul in care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evolutia severa, cronica si invalidanta, nu este doar o problema medicala, ci si una sociala. Poliartrita reumatoida afecteaza viata profesionala, aproximativ 20-30% dintre pacienti sufera de dizabilitate permanenta legata de munca inca din primii 2-3 ani de boala, iar 60% dintre acestia isi pierd locul de munca in primii 10 ani de la declansarea bolii.


• Liga Romana contra Reumatismului lanseaza campania de informare “Maini cu viata”, care are ca scop cresterea notorietatii poliartritei reumatoide si cresterea adresabilitatii catre medicul reumatolog.
• Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei este afectata de poliartrita reumatoida, cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City

Impactul pe care poliartrita reumatoida il are asupra calitatii vietii pacientilor si a societatii, dar si nivelul scazut de informare stau la baza campaniei „Maini cu viata”. Prin actiuni dedicate pacientilor si publicului larg, campania isi propune sa creasca notorietatea bolii si adresabilitatea catre medicul reumatolog. Diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum si realizarea unui plan de management al bolii pot incetini procesul de evolutie a acesteia.

Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, incidenta fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu barbatii. Varsta medie la debut este intre 25-40 de ani. In contextul in care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evolutia severa, cronica si invalidanta, nu este doar o problema medicala, ci si una sociala. Poliartrita reumatoida afecteaza viata profesionala, aproximativ 20-30% dintre pacienti sufera de dizabilitate permanenta legata de munca inca din primii 2-3 ani de boala, iar 60% dintre acestia isi pierd locul de munca in primii 10 ani de la declansarea bolii.

5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi
  • Conform studiilor, incidenta poliartritei creste anual cu 2,5% la femei si 0,5% la barbati, afectiunea reprezentand aproximativ 10% din totalul bolilor reumatice. Pe de alta parte, afectiunile reumatice reprezinta a doua cauza de dizabilitate la nivel international, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

„Sunt multe cauze care pot sa contribuie la aparitia bolii dar, in general, ea apare pe un teren de predispozitie genetica, peste care se suprapun factori declansatori, in special infectii. Statisticile arata ca se produce o reducere a duratei medii de viata cu 5-10 ani, ceea ce este o consecinta importanta. Acest lucru apare din cauza faptului ca boala poate sa genereze complicatii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoida nu este doar o boala a artriculatiilor, ea afecteaza organismul in intregul lui si din aceasta cauza poate sa antreneze astfel de probleme. Pentru ca poliartrita reumatoida are un impact atat de mare asupra calitatii vietii pacientilor, dar si din punct de vedere social, lansam campania «Maini cu viata», prin care vrem sa crestem notorietatea afectiunii si adresabilitatea catre medicul reumatolog”, declara Catalin Codreanu, medic reumatolog.

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Poliartrita reumatoida netratata sau tratata necorespunzator poate afecta si alte organe precum inima, plamanii sau rinichii. Din totalul cazurilor de deces inregistrate la pacientii cu poliartrita reumatoida, 40% sunt cauzate de afectiunile cardiovasculare, 20% de infectii (in principal cele ale plamanilor) iar restul de complicatii renale, neurologice sau de afectiuni maligne (leucemie, mielom multiplu).

Pierderea treptata a functiilor afecteaza orice domeniu, de la locul de munca, la petrecerea timpului liber sau relatiile sociale. Conform studiului realizat de Harris Interactive in 2013 pe un esantion de 10.000 adulti cu poliartrita reumatoida din 42 de tari din intreaga lume, 57% dintre pacientii care tin boala sub control au declarat ca aceasta le-a afectat in mod negativ abilitatile de a realiza activitatile fizice de zi cu zi. Conform aceluiasi studiu, pacientii care au un plan de management al bolii s-au declarat mai optimisti (39 % vs. 23 %) si mai increzatori (31 % vs. 16 %), cand au fost intrebati despre cum s-au simtit in ultima perioada, comparativ cu cei care nu au un plan de management al bolii.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Leagăn pentru toată copilăria Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Foto homepage: Shutterstock.com; maini, reumatism


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri