16 Mai 2014 publicat în Social 19 share-uri

Jurnalistul Robert Kaplan, desemnat unul dintre 'primii 100 ganditori ai lumii' de catre cei de la Foreign Policy, este prezent la Bucuresti pentru lansarea cartii Razbunarea geografiei, ce ne spune harta despre conflicte viitoare si lupta impotriva destinului.

In 2002, Robert Kaplan, pe atunci consilierul lui George Bush, presedintele SUA, venea la Sibiu, la Festivalul international de film documentar – Astra Film Festival, o platforma vie care a initiat, incurajat si generat dialogul deschis intre invitati de prim rang si audienta, unde se emit si se dezbat cele mai indraznete idei si felul in care acestea reflecta lumea in care traim.

Numit persona non grata de catre regimul lui Ceausescu pentru ca a

criticat dur Romania prin comparatie cu Rusia lui Stalin, Kaplan revine in 2002 in Romania la invitatia lui Dumitru Budrala (director fondator Astra Film Festival) si sustine la Sibiu o conferinta despre viitorul Romaniei si al balcanilor, despre importanta pozitiei lor geografice pe harta lumii si felul in care acest dat natural influenteaza parcursul lor social, politic si economic.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate
  • Ce spunea de fapt Kaplan atunci?

Sustinea ca dezechilibrul politic, terorismul, razboaiele nu sunt generate de saracie, asa cum toti tindem sa credem, ci dimpotriva, motorul instabilitatii este dezvoltarea. Kaplan sustinea ca urbanizarea rapida a oraselor este un factor generator de haos, oferind exemplul statelor din Africa si Orientul Mijlociu.

De asemenea, sustinea ca o alta reactie a urbanizarii, care va fi tot mai vizibila in viitor, este islamismul radical, oferind ca exemplu atentatele de la 11 septembrie 2001. Kaplan a adus in discutie apropiata aderare a Romaniei si Bulgariei la UE si importanta spatiului balcanic pentru UE si NATO, aflat la granita cu Orientul Mijlociu care se indrepta, dupa parerea lui, spre si mai mult haos. Mentiona si colapsul spre care se indrepta Grecia si felul in care va afecta intreaga Uniune Europeana. Kaplan a sustinut argumentat de ce a fost necesara interventia militara NATO in Bosnia si Hertegovina (1995) si in Kosovo (1999) si cum aceste interventii au conferit supravietuirea si chiar expansiunea NATO.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM? Testul celor 3 Sfinți: Ce mesaj sacru îți poate schimba viața?

Conferinta sustinuta de Robert Kaplan poate fi urmarita integral:

Foto hoempage: Shutterstock.com, harta lumii, geo-politica


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri