16 Ianuarie 2014 publicat în Social 69 share-uri

"Umanitatea are nevoie atat de barbati cat si de femei si suntem in mod egal importanti si avem nevoie unii de ceilalti." - Beyonce Knowles

***

Cand in anii de facultate am descoperit primele idei feministe si primele studii care criticau un sistem patriarhal inechitabil fata de femei, m-am simtit foarte, foarte norocoasa. Ma simteam mandra si bucuroasa sa descopar cele mai noi teorii socio-politice, ca pot sa discut pe marginea unor texte revolutionare, ca intalnesc profesoare si profesori care reusesc sa imi deschida portile catre orizonturi largi. Ca datorita lor, inteleg mai bine societatea in care traiesc si ca datorita acestor teorii, pot sa fiu mult mai empatica si sa ma revolt in fata inechitatilor sociale sau aberatiilor politice care ne influenteaza vietile in mod negativ.

Astazi, inconjurata de prietenele mele destepte si frumoase, de colegele mele destepte si frumoase, ma simt la fel de norocoasa si in acelasi timp recunoscatoare ca, descoperind acele idei, reusesc sa ma detasez de presiunea unei societati patriarhale si sa vizualizez o viata mult mai armonioasa, pentru mine si cei dragi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Parteneri... Iubiti: Despre o lume in care barbatii si femeile nu isi sunt superiori sub nici un aspect

Discutia despre feminism este extrem de ampla! Si majoritatea dintre voi, cu siguranta aveti o imagine falsa, pe care v-ati format-o sub influenta mass-media. Desigur, exista o multime de abordari si chiar in cadrul miscarii, o varietate de directii, unele radicale in sensul in care iti spun in modul foarte direct, chiar dur: „Hei, nu e deloc O.K. ceea ce se intampla, sistemul acesta social cauzeaza limitarea unei jumatati din polpulatia globului si uneori suferinte inimaginabile!”. Oricum, discursul acesta raspicat, nu e neapart o definitie exhaustiva a feminismului, care este in esenta… una dintre cele mai frumoase ideologii.

Beyonce: „Umanitatea are nevoie atat de barbati cat si de femei si suntem in mod egal importanti”

Este o un sistem de gandire care vorbeste despre oameni – barbati si femei intre care exista respect si apreciere, barbati si femei care nu isi sunt superiori sub nici un aspect unii celorlalti, despre o lume in care indivizii (femei si barbati) au voie sa viseze ca pot sa atinga orice culme isi doresc, ca pot sa se iubeasca si sa se aprecieze sincer, ca pot impartasi idei si isi pot creste IMPREUNA copiii cu responsabilitate si grija, o lume in care femeile sunt recunoscute si promovate pentru calitatile lor speciale, iar barbatii isi pot explora fara teama de a fi aratati cu degetul, latura emotionala si creativa si de asemenea sunt aprciati pentru calitatile lor speciale.

Si iata de ce, intre doi oameni care inteleg si practica aceste idei, poate exista o iubire autentica, profunda si impartasita pe un teremen indelungat. Intre oameni (femei si barbati) care inteleg aceste idei, iubirea romantica nu dispare, se transforma, se imbogateste, pentru ca iubirea nu devine… „indeplinirea unor roluri traditionale” de „sot” si „sotie”, ci se continua cu respect si apreciere reciproca, incurajari si sprijin pe scena vietii.

Aparitia eseului pe care starul american Beyonce Knowles l-a scris despre feminism, intareste chiar ideile enuntate de mine mai sus:

„Umanitatea are nevoie atat de barbati cat si de femei si suntem in mod egal importanti si avem nevoie unii de ceilalti. Atunci de ce suntem vazuti ca mai putin egali? Aceste atitudini vechi sunt indesate in noi inca de la inceput. Trebuie sa ne invatam baietii regulile egalitatii si respectului, astfel incat, atunci cand cresc, egalitatea de gen sa devina un mod natural de a-si trai vietile. Si trebuie sa le invatam pe fetele noastre ca pot ajunge cat de sus le permite natura lor umana”, scrie Beyonce, feminista auto-declarata, la randul ei. (n.r. ultimul sau album, lansat recent cu mare succes preia de asemenea, multe idei feministe)

Foto dr.: Shutterstock.com, Beyonce Knowles si Jay Z, sotul ei

Foto homepage: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri