27 Noiembrie 2013 publicat în Social 125 share-uri

Provocarea GARBO: Eu, femeia de astazi. Eu. Cum erau visurile mele in trecut? Ce am devenit? Ce am realizat? Cate am invatat pana acum si cate mai sunt de invatat? Ne intoarcem cu mintea si sufletul in trecut...

Sa privim o fotografie cu noi adolescente sau tinere. Sa o privim in ochi pe fata aceea cu sufletul delicat, cu mintea plina de proiectii si sperante, multe frici dar si mult curaj. Ce i-ai spune tu fetei de atunci? Ce i-ai spune sa o linistesti sau poate sa o incurajezi? Cum te-ai schimbat? Cum iti traiesti prezentul si cum te raportezi acum la temerile sau intrebarile de atunci?

Iunia Pasca a fost de acord sa faca acest experiment al intoarcerii in timp si al dialogului cu sine insasi... Citeste Scrisoarea ei catre sine si lasa-te inspirata! Iunia Pasca este un om cu o personalitate complexa, fascinanta. Ea si-a lansat primul volulm intitulat “Prin lume, spre mine. Un jurnal al devenirii”, anul acesta.

Iunia Pasca are 28 de ani si este scriitoare, educatoare si... calatoare. Cartea ei  "Prin lume, spre mine" s-a nascut din calatoriile si explorarile sale exterioare si interioare din ultimii sase ani de zile. Iunia a vazut 40 de tari si are experienta de educatoare. Am avut rol de educator in Europa, Asia, America de Sud, Estul Mijlociu si Africa, si am aflat peste tot ca atunci cand credeam ca educ, eu eram cea care invata cel mai mult. Descoper-o pe Iunia: www.iunia.ro si citeste scrisoare ei catre sine:

Draga mea Iunia, cea adolescenta,

Prima data cand mi-a venit in minte ideea de a-ti scrie o scrisoare aveam cam 20 de ani, deci numai cat trecusem pragul inspre “pseuo adult”. Imi doream sa-ti scriu pentru ca simteam ca in doar cativa ani am descoperit atatea despre viata, incat daca ti le-as spune, tu ai lua alte decizii, ai avea alte ganduri, si in consecinta ai savura si simti viata altfel.

Nu ti-am scris atunci, si au trecut niste ani. La numar au fost doar vreo 5, sau poate 7, dar la simtire i-am simtit precum 50. Au fost ani plini ochi de experiente care m-au zvarlit in afara zonei mele de confort, m-au impins pana la limite si dincolo de ele, m-au ridicat pana in nori pentru a ma scapa apoi in fundul pamantului, de unde m-au ridicat mai sus decat fusesem. Au fost 5 ani, sau poate 7, petrecuti prin 40 de tari de pe 4 continente, au fost 5 ani cat o viata... asa ca intr-o zi m-am asezat in fata laptopului meu roz sa-ti scriu acea scrisoare. Cand am pus punct, avea 300 de pagini. I-am spus “Prin lume, spre mine. Un jurnal al devenirii”, si i-am dat drumul spre lume, in speranta ca va fi citita de cineva ca tine.

Ti-as spune o mie de lucruri, draga mea, dar poate ca nu le-ai intelege pe toate la inceput, asa ca mai bine ti-as spune un singur lucru de o mie si una de ori. Ti-as spune doar atat: „Iunia, cheia vietii e sa fii TU!” De o mie si una de ori.

Ti-as spune ca tot ce trebuie sa faci, oricand, mereu, de fiecare data, e sa te opresti, sa inspiri adanc, si sa-ti asculti soaptele inimii, singurele soapte care stiu ce e cel mai bine pentru tine in orice moment. Singurele soapte ce stiu ca esti perfecta exact asa cum esti, chiar fara talia de viespe si suvitele blode pe care societatea dicteaza ca trebuie sa le posezi. Singurele soapte care nu judeca si nu te judeca, soaptele care inteleg ca oamenii, oriunde si de oriunde ar fi ei, sunt mai mult asemanatori decat diferiti, cele care stiu ca lumea e plina de familie.

Ti-as spune sa asculti de soaptele inimii si sa nu dai crezare nici unor soapte venite de la altii daca ele nu te fac un om mai bun. Sa spui “Nu te cred!” tuturor celor care tin sa te informeze ca nu poti sau nu meriti, ca nu esti suficient de buna si ca trebuie sa stai in banca ta. Si, mai ales, tuturor celor care iti spun ca viata e grea, ca e plina de necazuri si limitari, si ca fericirea e ceva ce nu se atinge niciodata.

Ti-as spune ca atunci cand altii par ca te ranesc, cei mai raniti sunt ei. Ca poti rani pe altul doar cand tu suferi, asa ca, draga mea, in loc sa dai inapoi cu pumnul plin de furie, sa dai compasiune, atentie si iubire. E singurul mod de a opri furia lor, e singurul mod de a spori iubirea ta. Libertatea. Implinirea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri