Esti dependent de Facebook? Cercetatorii au dezvoltat o noua unealta prin care putem masura dependenta noastra de Facebook: Scala Bergen care indica adictia de Facebook.

Ne referim la studiul efectuat de catre cercetatoarea Dr. Cecilie Schou Andreassen, de la Universitatea din Bergen (Norvegia). Cercetatoarea spune ca metoda ei poate fi aplicata utilizatorilor de Facebook din intreaga lume.

Scala Bergen: Cele 6 semne ale dependentei de Facebook:

Marcheaza aceste criterii cu: (1) foarte rar, (2) rar, (3) uneori, (4) des, (5) foarte des:

1. Petreci mult timp gandindu-te la Facebook sau la faptul ca vei intra pe Facebook.
2. Simti nevoia din ce in ce mai crescuta de a utiliza Facebook.
3. Intri pe Facebook ca sa uiti de problemele personale.
4. Ai incercat sa renunti la activitatea ta pe Facebook, fara succes insa.
5. Devii nelinistit/a sau agitat/a daca din anumite motive nu ai cum sau nu ai voie sa accesezi reteaua sociala.
6. Stai atat de mult pe Facebook incat aceasta activitate iti influenteaza in mod negativ performanta la job sau la studii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta?

In studiul sau, Andreassen arata ca, marcand cel putin 4 dintre cele afirmatii cu „des” sau „foarte des”, este posibil sa fii dependent/a de Facebook. Andreassen crede ca dependenta de Facebook ii afecteaza mai degraba utilizatorii tineri decat pe cei mai in varsta. Cercetatoare atrage de asemenea atentia ca femeile sunt mai predispuse la a dezvolta o asemenea dependenta. Persoanele anxioase sau nesigure din punct de vedere social folosesc de asemenea mai mult Fcebookul. Persoanele organizate si ambitioase au tendinta de a fi mai putin amenintate de dependenta de Facebook.

Persoanele care in cadrul studiului efectuat la Universitatea Bergen au inregistrat scoruri inalte in ceea ce priveste dependenta de Facebook, au indicat de asemenea si tulburari ale ritmului vital – amanarea orei de mers la culcare si de trezire. De asemenea, dependenta de Facebook a fost corelata si cu alte forme de tulburari cum ar fi nervozitatea. Dependenta de Facebook influenteaza si gradul nostru de constiinciozitate.
Deci, trebuie sa avem in vedere ca, pe termen lung, Facebook poate avea efecte negative insemnate, influentandu-ne ritmul de viata.
 

Foto fr si main: By Photographee.eu /Shutterstock

Iti recomandam si:

Horoscopul Facebook

Facebook? 5 motive pentru o viata reala


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri