13 Septembrie 2013 publicat în Social 34 share-uri

Diabetul zaharat poate fi considerat o problema majora de sanatate publica in Romania, in conditiile in care se estimeaza ca aproximativ 1,5 milioane de romani sufera de aceasta boala, iar circa 115 000 dintre ei urmeaza deja insulinoterapia.

In Romania, numarul persoanelor care sufera de diabet creste tot mai mult de la un an la altul. Conform unui studiu preliminar efectuat in luna mai 2013 de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, numarul diabeticilor din tara a crescut cu 30% in ultimii doi ani, iar majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune au peste 45 de ani. Diabetul zaharat poate fi considerat o problema majora de sanatate publica in Romania, in conditiile in care Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca aproximativ 1,5 milioane de romani sufera de aceasta boala, iar circa 115 000 dintre ei urmeaza deja insulinoterapia.

Conform unor date furnizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in Romania anului 2011 o persoana din patru era obeza, iar una din doua avea probleme cu greutatea. In prezent, endocrinologii sunt de parere ca rata obezitatii in Romania este de circa 30%, ceea ce plaseaza tara intre primele zece europene in acest top. Astfel, specialistii anticipeaza o dublare a numarului de cazuri de diabet in urmatorii 20 de ani din cauza stilului de viata sedentar si a excesului alimentar.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Despre diabet

Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin hiperglicemie, adica cresterea valorii glicemiei (glucozei din sange) peste valoarea normala de 126 mg/dl. Acest parametru este mentinut in limite normale prin intermediul unei secretii a hormonului pancreatic numit insulina. Valorile glicemiei intre 100 si 125 mg/dl definesc prediabetul, o etapa premergatoare aparitiei diabetului zaharat.

Foto Stop Diabet_Shutterstock

Atunci cand se observa o scadere a cantitatii de insulina sau o afectare a capacitatii acesteia de a actiona corespunzator in organele periferice (muschi, ficat, tesut adipos), apare cresterea valorii glicemiei si diabetul zaharat de tip 1 sau tip 2.

Cauzele aparitiei diabetului

Riscul de aparitie a diabetului creste atunci cand unul dintre parinti a fost diagnosticat cu aceasta boala, mai ales daca mostenirea genetica este asociata la randul ei cu obiceiuri nesanatoase de viata, cu sedentarismul sau obezitatea.

Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill

Pe langa predispozitia genetica, stresul, excesul de produse zaharoase si de grasimi sau o serie de virusuri, precum cele care provoaca "bolile copilariei" (oreion, rubeola, rujeola etc.), pot duce la distrugerea celulelor care produc insulina. De asemenea, inaintarea in varsta, consumul de alcool, fumatul si hipertensiunea cresc predispozitia individului spre diabet.

Informatii via Clinica Sanamed


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri