7 Iunie 2013 publicat în Social 32 share-uri

Cele mai bune parasutiste din Romania vor sari de la 2.000 de metri imbracate in ie si formand o hora in aer, pentru a o celebra pe Smaranda Braescu, figura emblematica a aeronauticii mondiale, supranumita si 'Regina aerului'.

Parasutistele din Romania dar si din Austria si Bulgaria vor participa sambata, 8 iunie, incepand cu ora 10:00, la singurul concurs de parasutism organizat in Bucuresti. Parcul Izvor din capitala va fi survolat timp de cateva ore de elicoptere din care vor sari parasutistele Ordinului Smaranda.

Red Bull Ordinul Smaranda este o competitie de aterizare la punct fix dedicata primei femei parasutist din Romania, multipla recordmena nationala si mondiala.

Pentru a o sarbatori pe Smaranda Braescu, cele mai bune parasutiste se vor confrunta in cadrul celei de-a patra editii a competitiei de aterizare la punct fix, prima competitie de acest gen care are loc chiar in centrul orasului Bucuresti.

In cinstea Smarandei Braescu, cele mai bune parasutiste ale momentului vor sari de la 2.000 de metri imbracate in costum popular, formand o hora in aer.

Competitia:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Împreună în arte și simțiri Primăvara în care accesoriile ”înfloresc”. Cerceii florali masivi - un must-have spectaculos al sezonului

Red Bull Ordinul Smaranda este o competitie de parasutism - aterizare la punct fix, dedicata primei femei parasutist din Romania, multipla recordmena nationala si mondiala, Smaranda Braescu.

Aceasta disciplina a parasutismului, de aterizare la punct fix, presupune lansarea parasutistelor de la o inaltime de aproximativ 2000 metri, aterizarea trebuind sa fie facuta pe un cerc cu diametrul de 2 cm. Asadar, veti avea ocazia sa vedeti cum este sa sari de la o inaltime atat de mare si sa aterizezi pe... o moneda de 10 bani.

Printre parasutistele aflate pe grila de start, se numara si membre ale lotului national, instructoare de parasutism, precum si membre ale loturilor judetene ale Aeroclubului Romaniei, dar si parasutiste din Austria si Bulgaria.

Imagini de la competitia Ordinul Smaranda din 2012:

Smaranda Braescu a fost prima femeie pilot din Romania

Una dintre cele mai celebre imagini ale Smrandei o ilustreaza pe aceasta la carma unui avion si imbracata in IE. Iata de ce parasutistele noastre vor sari imbracate in bluza romaneasca.

Rochii în culori tari – pentru cele mai îndrăznețe outfit-uri Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Ai încredere în tine! Lucrurile se vor aranja exact așa cum îți sunt menite

Smaranda Braescu este prima femeie parasutist cu brevet din Romania, campioana europeana la parasutism si campioana mondiala (in 1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA), dupa cum scrie Wikipedia. A fost unul dintre putinii instructori de parasutism militar.

Ramai absolut impresionat citind aceste informatii despre curajul unei romance care infrunta prejudecati nemaipomenite, atunci cand locul femeilor se presupunea ca ar fi trebuit sa fie doar acasa, langa cratita... Smaranda Braescu

- 1932 a stabilit primul record de traversare a Marii Mediterane in 6 ore si 10 minute, strabatand distanta de 1100 Km, intre Roma si Tripoli.

- la 19 mai, devine campioana mondiala la parasutism, in urma unui salt realizat cu o parasuta de constructie romaneasca, de la inaltimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute. Un lucru remarcabil, acest record fiind depasit cu doar cativa metri, abia peste 20 de ani! Recordul sau a fost omologat de Aero Clubul din Washington. Recordul precedent, detinut de un american, fusese de 7233 de metri.

Vortex polar în Europa. Iarna revine în forță, la mijlocul primăverii, în vestul, centru, sudul și estul continentului Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   Dantela – din nou în tendințe pentru sezonul cald

- In timpul razboiului a fost activa ca pilot in celebra "Escadrila Alba" de avioane sanitare, pe frontul de Rasarit si apoi pe frontul de Vest in Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia.

- pe frontul de Vest a plecat in calitate de comandant al unui pluton de voluntare incadrat in Detasamentul "Cornesti" si in Escadrila Sanitara (1944-1945);

- in 1946 semneaza alaturi de alte personalitati (doctorul Gr. T. Popa, actorul Constantin C. Tanase, etc) un raport confidential adresat de catre gen Aldea Comisiei Aliate de Control - ONU care denunta furtul alegerilor din 1946, documentul ajungand in mainile Sigurantei romane;

- este condamnata la doi ani de inchisoare, in contumacie, fiind acuzata de legaturi cu grupurile anticomuniste "Haiducii lui Avram Iancu", "Sumanele Negre" si "Miscarea pentru Libertate" (nov. 1946);
- este nevoita sa se ascunda pentru a scapa de arestare in jud. Iasi si Bacau;

Curățenia de Paște în pădurea Lucianca - o inițiativă Sarantis România împreună cu Let’s Do It România Kaufland România lansează în exclusivitate colecția Smart Fashion Spring, alături de designerul Cătălin Botezatu NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

- sub numele de Maria Matei a fost operata de cancer mamar de catre dr. N. Falcoianu la Spitalul din Roman;

- intre nov. 1947 si feb. 1948 se refugiaza la Congregatia Maicii Domnului din Cluj, sub numele de Popescu Maria;

- in ian. 1948 a fost internata la Clinica Universitara Cluj.

- pe 2 februarie 1948 se stinge din viata, fiind inmormantata in cimitirul din Cluj, parcela II B, numarul 1550, sub numele de Maria Popescu.in anul 1970 unei alte persoane.

In prezent, o strada din Bucuresti a fost denumita in memoria sa dar cati trecatori stiu cu adevarat cine a fost Smaranda Braescu?

Anul trecut a aparut pe piata si Jurnalul celebrei Smaranda Braescu, publicat la editura Vremea, de catre stranepotii aviatoarei, Ana Maria Sireteanu si Tudor Sireteanu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri