23 Aprilie 2013 publicat în Social 18 share-uri

Sa facem o plimbare pe malul marii… Nisipul este usor purtat de vant, tarmul se arcuieste ca intr-un dans, iar valurile isi arunca stropi cu forme neregulate… Simti aerul sarat si raceala apei. Atat… Simti. Pana nu de mult, nu credeam ca am putea sa punem intr-o matematica - o stiinta exacta, conexiunea noastra cu natura.

Una dintre cele mai mari descoperiri ale omenirii este multimea lui Mandelbrot - teoria geometriei fractale (1975). Benoit Mandelbrot este creditat ca parinte al acestei noi lumi a matematicii si  stiintei.
 

Va provoc sa va ganditi cum ati putea masura un nor sau un val de mare. Uneltele si perspectiva geometriei clasice nu va vor fi de folos. In baza geometriei Euclidiene antice, tot ce au construit oamenii pana acum sunt unghiuri drepte, arcuri de cerc sau cilindre. Oare si mintea, nu cumva am inprejmuit-o intre limite concrete, indepartandu-ne de natura si doar uneori, simtind din cand in cand ca lumea inconjuratoare e poate, cu mult mai mult… E infinita?

Foto: By Tursunbaev Ruslan /Shutterstock

Benoit Mandelbrot este cunoscut ca descoperitorul multimii Mandelbrot si al geometriei fractale. Fractalii sunt patternuri surprinzatoare pe care le gasim peste tot in Univers si care nu pot fi masurate in termenii geometriei clasice; fractalii sfideaza regula echerului si a compasului, deschizand in fata noastra o lume cu mult, mult mai complexa. Si simpla in acelasi timp. z=z2+c este formula fractalilor.
 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

"Cel mai frumos lucru pe care il putem experimenta este Misterul. Este sursa tuturor formelor de arta si stiinta adevarate”, spunea Albert Einstein. Fractalii sunt misterul din natura, sunt misterul din noi insine.
 

Formula lui Benoit Mandelbort este cea mai importanta descoperire din matematica, in istoria intregii umanitati. Revolutia din domeniul tehnologiei, aparitia calculatoarelor si comunicarea tehnologica, au facut posibila aceasta descoperire remarcabila. O formula care ne transforma modul de a intelege viata. Este o revolutie care ne preschimba modul de a vedea universul si care ne ofera o mai buna intelegere a felului cum acesta functioneaza.

Fractalii sunt patternuri deosebit de complexe care rezulta din repetarea unei ecuatii simple. Deci fractalii sunt in acelasi timp “simplu” si “complex”.  Ei exprima natura inconjuratoare si organismele vii.

Accesorii perfecte pentru Paște de la CCC Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Personalitate marcanta a acestui sfarsit de mileniu, Mandelbrot a pus bazele conceptuale ale Geometriei Fractale dedicate descrierii matematice a obiectelor fragmentate, fracturate, neregulate, cum ar fi muntii, norii, valurile marii, padurile, copacii… tarmul si formele organice.

Foto: By Simon Bratt /Shutterstock

Exista in Bucuresti un graffiti cu nuanta filosofica – “Priveste cerul”, pe care il intalnim in cele mai neasteptate locuri. Pentru a descoperi fractalii, exact acest lucru trebuie sa il faceti. Sa va opriti din alergatura de zi de zi si sa priviti in jurul vostru. Priviti formele obiectelor din natura, priviti norii, copacii nodurosi, frunzele…

Profesorul Dr. Ing.  Florin Munteanu, presedintele Centrului pentru Studii Complexe, explica: “Simplu exprimat, un fractal este un obiect cu aspect neregulat, ce are anumite proprietati matematice si poate servi ca model adecvat descrierii naturii: a norilor, a stancilor, a spumei valurilor, a rugozitatii unui material, etc. Se deosebeste prin constructie si proprietati de obiectele construite prin geometria clasica (cercul, patratul, cilindrul, cubul, conul, etc.)”.

Acestea sunt cele mai descurcărețe zodii ale horoscopului, indiferent de cât de grea este viața Top 3 zodii pentru care curajul este un stil de viață – au încredere în propriul destin TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

Calculatorul. El este acela care a facut posibila aceasta revolutie in gandirea oamenilor de stiinta.
 

“Calculatorul a constituit poarta prin care s-a intrat in 1975 in lumea fractalilor, lume deschisa de matematicianul Benoid Mandelbrot. Pentru prima data putem descrie cu rigoarea matematicii, obiecte de complexitate si variabilitate, ce pareau a fi surprinse doar de poeti. Si tot pentru prima data, se poate vorbi la propriu de frumusetea unei formule matematice”, explica Dr. Ing. Florin Munteanu.

Foto: By Zykkwolf /Shutterstock

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri