Proiect de prevenire a sinuciderilor din randul copiilor ramasi singuri in Romania: La mamma ti vuole bene!... La mamma ti vuole bene!... Si eu ca multi alti copii sau tineri ramasi in Romania am crescut sau ne-am maturizat invatand si un alt mod de a fi, de a te exprima. Noi incepem sa vorbim si sa simtim si in limba italiana.

... sau spaniola, sau olandeza, in functie de locul unde sunt acum mama/ si sau tata...

Pentru mine, "La mamma ti vuole bene!"(Te iubeste mama) rezoneaza adanc si naste multa empatie fata de sutele de mii de copii romani ramasi acasa, in timp ce parintii lor au plecat incercand sa isi creeze un prezent mai bun, luptand impotriva numeroasele probleme de care se izbeau in Romania.

Desigur, am fost un caz fericit, ramasa singura la o varsta cand deja ma indreptam spre maturitate. Totusi... pot sa spun ca e usor a-mi inchipui ce simte un copil care e „acasa”, in Romania, in timp ce parintii sai muncesc in Spania sau Italia.

Silvia Dumitrache, o romanca stabilita in Italia a initiat unul dintre cele mai frumoase proiecte care se adreseaza acestei problematici - "Te iubeste mama!" . Sute de mii de romani traiesc in strainatate, suspendati practic intre doua lumi. Si copiii lor la fel. Societatea de unde au plecat pare ca i-a uitat. Societatile adoptive ii considera o problema...(Iulia S.)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui) Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine!

400.000 de copii singuri in Romania

Nu auzim deloc vorbindu-se in Romania despre sutele de mii de copii sufera in tacere, crescuti de bunici, sau vecini. Sunt familii in care copiii mai mari au grija de cei mai mici...  Numarul copiilor singuri lasati acasa in Romania se ridica la aproximativ 400.000.  Deci, 400.000 de copiii cresc cu trauma de a-si avea parintii plecati...

Silvia Dumitrache, o romanca stabilita in Italia ne povesteste cum a inceput proiectul „La mamma ti vuole bene/ Te iubeste mama”, pe site-ul dedicat www.teiubestemama.it.

Totul a plecat de la o idee pe care am avut-o in urma cu aproape un an. Trebuie sa fac ceva pentru copiii romanilor plecati la munca in strainatate, mi-am zis atunci. Eram de cativa ani buni in Italia, trecusem si eu prin spaimele si angoasele emigrantului, stiam ce se intampla in sufletul unei mame care se rupe de copilul ei si fuge in lumea larga sa munceasca pentru a-i putea asigura puiului ei un trai decent.

Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON

Stiam toate astea, dar un documentar vazut la postul de televiziune italian RAI3 m-a impresionat pana la lacrimi si nu m-a mai lasat sa dorm cateva saptamani. Documentarul este realizat de romanii Ionut Carpatorea, regizor si Sorin Manu, producator si cineast si vorbeste de cateva cazuri ale unor copii romani care s-au sinucis pentru ca nu au mai putut indura despartirea de mamele lor plecate la munca in Italia.

Vedeti documentarul ---> "Singur acasa-o tragedie romaneasca

Acesta a fost redifuzat si pe alte canale italiene si in felul acesta au aflat si italienii ce sacrificii fac femeile venite din Romania care muncesc pentru ei. Atunci am inteles ca nu pot, ca nu am cum sa stau de-o parte. Trebuia neaparat sa fac ceva. Aveam deja o asociatie in Italia, la Milano unde locuiesc acum, din fericire, alaturi de fiul meu.

Cand am infiintat Associazione delle Donne Romene in Italia - A.D.R.I. am gandit-o ca pe o asociatie socio-culturala care sa sustina integrarea romancelor, dar si a comunitatii romanesti in realitatea italiana, cu dorinta expresa de a pastra si mentine legaturile cu tara de origine.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Vei avea șansa să iubești din nou! Iar de această dată va fi diferit

Atunci m-am gandit sa initiez Proiectul "Te iubeste mama!" menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala prin Skype - de la bibliotecile publice din cadrul Programului National Biblionet - intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de sinucideri in randul copiilor ramasi in Romania, carora deja italienii le-au dat un nume: "orfani bianchi".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri