18 Ianuarie 2013 publicat în Social 30 share-uri

Sinuciderea este o poveste care te cutremura, dar in particular, povestea asta te cutremura in momentul cand constientizezi ca lumea a pierdut o minte extraordinara.

Duminica seara, reteaua mea de Facebook era inundata de o stire care mi-a captat atentia – vestea ca printre noi nu mai este Aaron Swartz, un tanar de 26 de ani. Sinuciderea este o poveste care te cutremura, dar in particular, povestea asta te cutremura in momentul cand constientizezi ca lumea a pierdut o minte extraordinara.

Aaron Swartz a lucrat in domeniul calculatoarelor si al internetului de la o varsta precoce. La 14 ani punea bazele RSS, un serviciu online de care ne folosim cu totii acum. Dar mai mult decat sa fie un inovator in domeniul internetului, Aaron Swartz era un vizionar. Avea o perspectiva larga cu privire la societatea in care traim. Motiv pentru care, personalitatea lui a constituit cu adevart o amenintare la adresa sistemui.

Aaron Swartz credea cu tarie in universalizarea informatiei, ca drept comun al umanitatii. Capitalizarea informatiei insemna in opinia lui Aaron, o forma de stopare a inovatiei, a creativitatii din toate domeniile.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Un Robbin Hood contemporan

Va mai amintiti iarna anului trecut cand milioane de oameni din intreaga lume au iesit in strada pentru a se opune unor legi foarte periculoase pentru libertatea internetului – SOPA in SUA si ACTA in Europa? Aaron Swartz a fost unul dintre liderii miscarii de opozitie fata de aceste proiecte de lege.
 

Informatia este putere. Dar, ca orice putere, este dorita de anumiti oameni care vor sa o detina pentru ei. Intregul patrimoniu stiintific si cultural al omenirii, publicat de-a lungul secolelor in carti si pubicatii, trece printr-un proces intens de digitizare si este detinut de corporatii private. Vrei sa citesti articolele care explica cele mai faimoase rezultate ale dezvoltarii stiintifice? Va trebui sa platesti foarte multi bani unor publisheri precum Reed Elsevier”, spunea Aaron Swartz in Manifestul Guerilla Open Acces.

EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Risca 35 de ani de inchisoare pentru ca a facut publice lucrari stiintifice

„Speculatiile asupra gestului sau (n.r. de a-si lua viata) sunt mai putin importante – era depresiv, se temea de condamnare sau faptul ca s-a sinucis ca forma de protest fata de absurditatea situatiei in care se afla (posibilitatea unei condamnari de peste 30 de ani pentru ca a downloadat 4,8 milioane de lucrari stiintifice din reteaua MIT (n.r The Massachusetts Institute of Technology) – JSTOR , pentru a le face accesibile publicului larg, fara insa a hackui sistemul).

Nu vom sti niciodata cu adevarat de ce a facut-o desi, cu siguranta, presiunile juridice asupra lui, pe fondul depresiei, au avut un rol extrem de important. Cu adevarat tragic este insa ca a fost nevoie de un sacrificiu uman pentru a resuscita activismul civic online, iar pespectiva inutilitatii acestui sacrificiu, marcat doar printr-o reactie inflamata de scurta durata, o face de-a dreptul deprimanta”, scrie site-ul romanesc Mondulab.

Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Totusi, in onoarea lui Aaron, academicieni din intreaga lume au aderat la un protest online simbolic, denumit Pdf Tribute. Acestia si-au publicat lucrarile stiintifice sub licenta "creative commons", pentru ca oricine sa le poata downloada, citi si folosi. Intelegem astfel ca traim astazi, intr-o societate in care informatia este bunul nostru cel mai de pret, in care a da mai departe devine cea mai avansata forma de GENEROZITATE. Informatia nu trebuie sa ramana un fief al privilegiatilor. Pentru acesta perspectiva revolutionara cu privire la „a darui”, Aaron Swartz nu va fi uitat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri