O prevedere legala de-a dreptul criminala este pe cale sa intre in vigoare de la 1 februarie 2013: victima unui viol sau a unei violente in familie va fi invitata la o sedinta de mediere cu agresorul/agresorii inainte de a se infatisa in fata judecatorului, conform Legii Medierii adoptate in iunie 2012.

Masura este revoltatoare! Masura este revoltatoare! In conditiile in care victima violului sau a agresiunii in familie este supusa la presiuni din toate partile, de familie sau comunitate, sa nu denunte sau sa renunte la plangere, si nu de putine ori este blamata ca „a facut ea ceva” sau „l-a provocat”, acum va fi descurajata chiar la tribunal, prin mediator, sa nu mearga cu plangerea mai departe. Prin aceasta lege, Statul ii vine in ajutorul agresorului oferindu-i o portita in plus pentru a scapa nepedepsit pentru fapta sa.

Prin aceasta lege, Statul ii vine in ajutorul agresorului oferindu-i o portita in plus pentru a scapa nepedepsit pentru fapta sa.

Acest lucru este posibil intrucat Legea Medierii in loc sa se aplice numai cauzelor de natura civila (de ex. neintelegerilor din contractele de vanzare-cumparare, mostenirilor etc.) include si materia penala. Ea se va aplica cauzelor penale la care este necesara depunerea plangerii de catre victima pentru punerea in miscare a actiunii, prin urmare, acolo unde sesizarea organelor de urmarire penala nu se face din oficiu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume

Alte infractiuni, in afara de viol si violenta in familie, care vor putea trece prin procedura de mediere sunt: lovirea, vatamarea corporala, violarea de domiciliu sau a secretului corespondentei, furtul, abuzul de incredere s.a. Cu alte cuvinte, ai fost batut, ti s-a furat ceva, masina, telefonul, ti-a patruns cineva in casa sau ai fost inselat, Statul te invita sa iei in considerare iertarea agresorului.

Din avizul Consiliului Legislativ la aceasta lege reiese ca doar trei tari din lume au fost nominalizate de initiatori ca fiind un exemplu de reusita in instituirea medierii, Italia, Grecia si SUA, si doar in materie comerciala si civila, nu penala.

Medierea poate fi refuzata, dar numai dupa ce reclamantul participa la o sedinta de informare privind „avantajele” acesteia. „Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea”. (OUG 90/2012)

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Romania aruncata inapoi in timp!

Obligatia informarii asupra medierii in cazurile de viol si violenta in familie nu face decat sa perpetueze mentalitatea ca aceste fapte nu sunt atat de grave, ca se poate cadea la pace cu agresorul fara alte repercusiuni. Ce-a facut, te-a violat, hai, lasa ca va impacati voi cumva! Ca principiu, se apropie de legislatia dinainte de anul 2000 din Romania, care mai exista in unele tari musulmane, care prevedea ca violatorul scapa de inchisoare daca se casatoreste cu victima.

Si ca sa vedeti cat de extrem de periculoasa este aceasta lege, uitati ce declara de curand Zeno Sustac, vicepresedintele Consiliului Medierii, pentru ziarul Ring: "Am observat, din practica mea de avocat de drept penal, ca de multe ori violul este folosit ca modalitate de sicanare pentru a leza imaginea celui acuzat. Sicanare? Te intrebi in ce tara traim de se pot face asemenea declaratii! Fara pic de consideratie pentru situatia victimelor agresiunilor sexuale!?"

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Cel mai trist amanunt legat de Legea Medierii este ca a fost facuta la initiativa unei femei politiciene, deputata Alina Gorghiu de la PNL. Si ca a primit avizul favorabil al Comisiei pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati de la Camera Deputatilor.

Aplicarea Legii nu va aduce nici un beneficiu femeilor victime ale violurilor sau ale violentei in familie, din contra, va adauga noi piedici si umilinte, incurajand nepedepsirea agresorilor. Fara a nega avantajele pe care medierea le poate avea in cauzele de natura civila sau chiar penala, este inadmisibil sa se lase impresia ca ar avea ce cauta in solutionarea infractiunilor de viol si violenta domestica. Ar aduce un prejudiciu inclusiv profesiei de mediator.

Ma indoiesc ca cineva din breasla mediatorilor va dori sa se laude ca a convins 100 sau 500 de femei sa nu mai depuna plangere pentru viol sau violenta domestica.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

de Tudorina Mihai, autoarea blogului Medusei


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri