1 Noiembrie 2012 publicat în Social 89 share-uri

Oana Baluta, presedinta Asociatiei FILIA, transmite o Scrisoare Deschisa pe care o adreseaza presedintelui PNL Crin Antonescu, ca reactie la recenta declaratie a lui George Becali:

Domnule Presedinte, acest candidat a deschis un drum pe care nu il vreau in politica. Nu mi-l doresc, de fapt, nicaieri, cu atat mai putin acolo unde se iau decizii care afecteaza viata oamenilor, femei si barbati, cu atat mai putin in Parlamentul Romaniei. Sper ca nici dumneavoastra nu vreti si nici nu doriti acest drum. Reprezentarea politica a intereselor femeilor, drepturile femeilor, participarea politica, libertatea de exprimare, egalitatea de sanse si multe alte valori direct legate de democratie, de drepturile omului nu sunt pe acest drum oricat ati cauta si oricat ar fi drumul de serpuit.

Domnule Presedinte, as dori sa-mi spuneti cum este posibila democratia fara femei?! Cum se poate constitui o sfera publica fara femei?! Cum este posibila o democratie reprezentativa fara participarea si reprezentarea politica a intereselor femeilor?! Sper ca aceste intrebari sa ramana retorice. Femeile trebuie sa participe la luarea deciziilor, trebuie sa fie consultate, vocile lor trebuie sa se auda mai ales ca, in spirit liberal, indivizii (in acest caz, femeile) isi cunosc cel mai bine propriile interese.


Incep sa vad ca excluderea femeilor de la viata publica, de la viata politica este o abordare trans-ideologica. Transcende stanga politica. Transcende dreapta politica.
Acest tip de marginalizare cere raspunsuri politice si tocmai acolo usile par sa se inchida. Cu onestitate va marturisesc faptul ca nu ma reprezentati. Nu va dau votul meu. Sper sa primiti multe scrisori de la femei si barbati pentru ca cetatenii nu sunt o masa amorfa.

Nu voi incheia cu formula politicoasa „cu stima”, ci „cu speranta” pentru ca ea moare ultima.

Cu speranta,

Oana Baluta, cetateana

***

Oana Baluta este si initiatoarea unui proiect fotografic pe care l-a denumit "Cartea Vie: Participarea si Reprezentarea Politica a Femeilor", pe care va rugam sa il descoperiti mai jos. Va fi un bun mod de a intelege mult mai usor de ce o atitudine si cuvinte atat de jignitoare la adresa femeilor, venite din partea unui politician, sunt inadmisibile!

In acest proiect, Oana a fost fotografiata de catre Mario Ionescu iar fotografiile au fost prezentate la Sibiu, in cadrul Festivalului Egalitatii de Gen.

VEZI GALERIA FOTO!

Descrierea Pagininilor din Cartea vie a reprezentarii politice a femeilor:

Foto 1 - DEMOCRATIE: Din Cartea Vie, Participarea Si Reprezentarea Politica a Femeilor, nu putea sa lipseasca pagina despre democratie. Aici scrie ca democratie fara femei nu se poate.

Foto 2 - Hartuire stradala: Hartuirea stradala este o forma de violenta asupra femeilor si un mijloc pervers de control social care modifica relatia femeilor cu spatiul public, le ingradeste libertatea de miscare, le limiteaza ori restrictioneaza accesul in spatiile publice.

Foto 3 - Crese si gradinite: Daca cititi aceasta pagina veti afla ca facilitatile de ingrijire a copiilor (crese si gradinite) nu le sprijina adecvat pe femei sa aiba si o activitate profesionala.

Foto 4 - Cancer de col uterin: Programele de sanatate care includ analize pentru depistarea cancerului de col uterin sunt decizii politice. Accesibilitatea acestor analize este o decizie politica.

Foto 5 - Drepturi sexuale si reproductive: Drepturile sexuale si reproductive sunt legate de reprezentarea politica a femeilor. Dezechilibrul in participarea si reprezentarea politica a femeilor face ca barbatii sa decida preponderent in legatura cu drepturile sexuale si repoductive.

Foto 6 - Concediul parental: Modul in care concediul parental este conceput are efecte diferite asupra femeilor si barbatilor. Pe scurt, nu este o masura neutra. Aceasta politica publica genereaza dezavantaje care trebuie echilibrate atat prin transformarea politicii in sine, cat si prin masuri alternative de reconciliere.

Foto 7 - Sunt o Carte Vie


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri