2 Octombrie 2012 publicat în Social 12 share-uri

Depresia este mai frecventa decat diabetul la noi in tara, conform unui studiu al Ligii Romane de Sanatate Mintala. In Romania, din procentul de 20 % de oameni care sufera de tulburari psihice, jumatate sunt depresivi.

Comunicat de presa

In prezent, depresia este cea mai frecventa afectiune mentala, afectand atat barbații, cat si femeile, copiii, adolescentii, adultii si batranii, fara sa tina cont de credinta, cultura, rasa sau nivel economic.

In Romania, din procentul de 20 % de oameni care sufera de tulburari psihice, jumatate sunt depresivi. Depresia este mai frecventa decat diabetul la noi in tara, conform unui studiu al Ligii Romane de Sanatate Mintala.

La nivel mondial exista intre 120-200 de milioane de persoane care sufera de aceasta boala, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din populatia de pe glob, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Depresia, una dintre cauzele suicidului

Sinuciderea, catalogata ca act de curaj, lasitate, slabiciune, pacat capital sau nebunie, este un fenomen extrem de complex, influentat atat de factori psihologici, biologici cat si sociali. Depresia este catalogata drept a treia cauza de sinucidere in randul persoanelor de orice varsta.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Depresia impiedica persoana sa mai simta succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine si ajunge sa se autoanalizeze cu multa severitate, ajungand pana la intransigenta.

Specifice in cazul depresiei, pe langa sentimentele de inutilitate si culpabilitate, sunt gandurile irationale care amplifica suferinta si imping catre suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil in viata individului este amplificat, in comparatie cu tot ceea ce este bun. In aceste conditii, individul nu mai poate gandi pentru el insusi, depresia fiind cea care preia controlul si „gandeste” pentru el.

Alti factori care determina suicidul

Printre cauzele care determina suicidul, altele decat depresia, medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu enumera cauzele de natura genetica: “Genetica psihiatrica a suicidului este un fapt, care a inceput, inca din anii 80 cu o lucrare a lui Mary Asprey, care demonstra o concentratie mai scazuta a unui metabolit in lichidul cefalorahidian a celor morti prin suicid versus cei morti prin alte cauze si a continuat prin studii care in prezent sunt absolut fantastice, despre cum difera creierul unui suicidar de creierul unei persoane cu, sa zicem exact aceeasi boala psihica, dar care a murit de alte cauze”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri