13 Martie 2012 publicat în Social 56 share-uri

Facebook, mai rau decat tigarile si alcoolul? Activitatile online au devenit foarte importante pentru noi, intre acestea, Facebook-ul este in top. Atunci cand navighezi printre postarile prietenilor tai virtuali, mintea iti joaca feste, spun oamenii de stiinta. Te lasa sa crezi ca faci un lucru important, dar nu este deloc asa.

Cercetatori in domeniul comunicarii din Milano si M.I.T. au examinat diversele stari psihologice a 30 de subiecti atunci cand acestia foloseau Facebook, in compartie cu alte activitati cum ar fi rezolvarea unui test de matematica sau contemplarea unei privelisti din natura.

De ce iubim Facebook?

Facebook inseamna astazi foarte mult din timpul nostru zilnic. Oamenii sunt foarte atasati de retelele de socializare in incercarea de a stabili legaturi cu ceilalti, cu alti oameni ce au activitati si pasiuni similare.  Cu toate acestea, utilizarea retelelor de socializare are in acelasi timp efecte pozitive, dar si negative asupra individului. Despre efectele pozitive am mai vorbit. Este vorba despre usurinta cu care oamenii reusesc sa stabileasca prietenii, de faptul ca reusesc sa se mentina mereu informati in legatura cu temele care ii intereseaza. Dar retelele de socializare prezinta si aspecte negative, dupa cum a demonstrat  echipa de sociologi si psihologi de la Milano, conform celei mai cunoscute reviste dedicate studiilor interactiunilor online dintre oameni,  Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City

In general, oamenii isi petrec timpul pe retelele de socializare fiindca se simt bine online. Insa retelele de socializare dau un tip de dependenta asemantoare celei cauzate de tutun sau alcool. Retelele de socializare ne hipnotizeaza, provoaca o stare de bine care da dependenta.

Mai multe studii au incercat sa identifice care sunt aspectele particulare ale utilizarii retelelor de socializare online, cum ar fi Facebook. Analiza statistica a indicilor psihologici si a dilatatiei pupilei, a aratat ca oamenii supusi testului traiau pe Facebook o experienta diferita de stres, dar si de relaxare.

Cercetatorii au asemuit-o unei senzatii aproape hipnotice. Ceea ce ar putea explica succesul retelelor de socializare.

Facebook = hipnoza

 

Cercetatorii au descoperit ca doar in momentul cand utilizau Facebook, subiectii erau transpusi intr-o stare aproape hipnotica asemanatoare starii de transa pe care o avem atunci cand scriem ceva si suntem foarte patrunsi de acele sentimente. Este starea pe care un muzician o traieste in timp ce canta la instrumentul sau. Mihaly Csikszentmihalyi descrie foarte bine acest fapt intr-o conferinta TED.
 

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Stim ca Facebook este locul virtual caruia ii rezistam cu greu. Provoaca o adictie mai grava decat alcoolul si tigarile, ne arata cercetatorii. Deci nu e deloc surprinzator faptul ca aceasta retea de socializare provoaca placere.

Cocaina provoaca placere de asemenea! Asemeni oricarui drog, reteaua de socializare pare sa aiba si efecte sinistre totusi: Facebook te face sa crezi ca esti foarte productiv, cand de fapt nu este asa, cand tu probabil nu faci decat sa marturisesti tuturor cat de delicios a fost pranzul tau sau cand probabil singurul lucru pe care l-ai descoperit a fost ca bebelusul prietenei verisoarei tale a inceput sa manance gris, comenteaza cu o doza de ironie site-ul Gizmodo

De aceea este bine ca din cand in cand sa ne reamintim parerea profesorului de la Harvard Daniel Gulati: Facebook ne face sa ne simtim mizerabil. Toata lumea este o persoana fericita pe Facebook.
Foarte putini oameni isi impartasesc insecuritatile, temerile, nefericirea, serile petrecute singuri intr-o pozitie fetala. Iar daca si tu treci prin astfel de senzatii, probabil ca te simti foarte singur/a daca vizitezi Facebook prea des.

Dantela – din nou în tendințe pentru sezonul cald Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Cercetatorii ne atrag atentia ca ar trebui sa nu ne indepartam de la activitati cu adevarat stimulatoare pentru noi insine cum ar fi jocul cu micutii nostri, cantatul la un instrument preferat sau iesirea in natura cu familia.

Studiul specialistilor italieni a fost publicat in revista Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking pe care Garbo a mai citat-o si in trecut.

 /ShutterstockFoto fr si main: By metamorworks

 Cititi si :

Horoscopul Facebook

De ce impartasim informatii pe Facebook?

Vrajitoarea de pe Facebook

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.

I.S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri