20 Ianuarie 2012 publicat în Social 48 share-uri

'Desteapta-te, romanco!': La protestele din ultimele seri au participat foarte multe femei. Mesajele lor sunt foarte clare. Ele isi doresc o lume mai pacifista si reprezentarea lor reala la nivel politic.

„DA! Inca o zi de proteste in Piata Universitatii, inca o zi in care feminismul nu se (mai) lasa "invizibilizat"! Am fost si vom mai fi acolo pentru a "face auzita si vocea romancelor" - oricat de cliseistic ar suna!, scrie Feminism-Romania.ro, povestind despre participarea la protestele pentru democratie ce au loc in ultimele zile in toata tara.

La aceste demonstratii s-au aflat organizatii de femei intre care Centrul FILIA si FRONT, dar si multe alte femei si tinere. Alice Iancu de la Centrul FILIA a fost intervievata de catre postul de televiziune Realitatea. Aici, ea a explicat de ce e nevoie de prezenta asumata a femeilor la astfel de manifestari publice:

„Am venit sa protestez fiindca interesele femeilor nu sunt reprezentate. (...) Cred ca reprezint interesele femeilor pentru ca masurile guvernamentale au afectat sectoarele feminizate precum sanatatea si educatia, (n.r. in timp ce) MAI are bani, femeile mor batute in casa, Agentia nationala pentru protectia familiei a fost desfiintata. Nu inteleg de ce trebuie sa trecem criza pe spatele lor. Avem bani pentru foarte multe. Pentru gradinite nu, pentru masuri impotriva violentei asupra lor (n.r. femeilor), nu; pentru sectoarele unde ele muncesc, nu, spune Alice Iancu, lector universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

De ce 'Desteapta-te, romanco!'

Intrebata de catre jurnalista daca „Ar trebui sa ne gasim un alt imn al romanilor”, Alice a spus: „Cred ca ar fi ideal sa gasim un imn in care sa se precizeze ca exista si femei in tara asta, asa cum as dori foarte mult sa spun ca exista foarte multe femei in piata asta, in aceasta seara si ca, pe langa cetateni avem si cetatene care nu se vad, si mai ales sub acest Guvern nu se vad deloc”.

In aceeasi nota scrie si Delia Panait, membra a asociatie Front, pe site-ul Feminism R

omania:
„La proteste nu participa doar cetateni, ci si cetatence! Nu doar romani, ci si romance! Nu doar pensionari, ci si pensionare! Nu doar sudenti, ci si studente! Nu doar parinti, ci mai ales mame!
 

N-am putut sa nu remarc stupoarea sau mirarea celor din jur in momentele in care feminizam sloganele si mesajele Pietei:

<> DEVENEA <>

<> DEVENEA <> Cei care mai intai ne priveau cu o oarecare circumspectie (De' - ca orice factor "alogen"...) au priceput destul de repede scopul si rostul nostru acolo, iar cativa/teva scandau si ei/ele la feminin.

Mai mult, la Realitatea TV s-a vorbit aseara despre prezenta feministelor/istilor, cu precizarea expresa a mesajului din imagine. Concluzia este una simpla si singura - feminismul incepe sa conteze, iar feminismul face ca femeile sa conteze!!!”

Vom afla si o alta opinie a unei tinere care s-a aflat la proteste in ultimele seri. Ea a purtat o pancarta pe scria: Singura Solutie, Propria Evolutie. "In momentul in care noi, ca oameni o sa evouluam, o sa fim mai buni, mai pacifisti, mai inteligenti, mai inimosi, mai constructivi, mai puternici, in momentul acela o sa se schimbe si clasa politica", spune aceasta tanara.

"Am protestat pentru democratie. Pentru drepturile noastre. Din nou, cu aceeasi incapatanare pe care multi nu o vad: protestam pasnic, nonviolent", spune si Oana Baluta lector la Universitatea Bucuresti, o cunoscuta militanta pentru drepturile femeilor. "Drepturile noastre ale tuturor, drepturile femeilor pot fi aparate diferit intr-un regim democratic". Cititi jurnalul de protest al Oanei.

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri