9 Ianuarie 2012 publicat în Social 63 share-uri

'Nu publicitatii ofensatoare!' Am facut o selectie a celor mai misogine reclame din mass-media, pentru a intelege in ce mod acestea sunt purtatoare de sterotipuri gresite care ne afecteaza pe noi, femeile.

Va prezentam, in urma cu ceva vreme, proiectul "Nu publicitatii ofensatoare!", pe care l-a demarat Asociatia FILIA si pe care voi l-ati primit cu mare entuziasm: Femeile spun NU Publicitatii Ofensatoare!

Echipa ong-ului dedicat apararii drepturilor femeilor a hotarit sa amendeze toate derapajele din publicitatea romaneasca, adica toate acele mesaje care aduc un deserviciu major imaginii femeilor din Romania.

Blogul "Nu publicitatii ofensatoare!" a fost lansat pentru a oferi posibilitatea oricarei femei sa semnaleze reclame video si print care umilesc sau portretizeaza in moduri stereotipale, femeile din Romania.

Asadar, puteti contribui chiar si voi la acest demers. Noi am facut o selectie a celor mai ofensatoare reclame care circula acum pe canalele de televiziune. Aceste reclame au fost comentate pe blogul proiectului "Nu publicitatii ofensatoare!", de catre femei decise sa spuna "stop!" acestui mod de a face publicitate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

Top 10 cele mai misogine reclame

1. Reclama la bere

Alice comenteaza una dintre cele mai misogine imagini publicitare pe care le-am putea vedea vreodata. Uitati-va si indignati-va:

Aceasta reclama se poate intitula foarte bine "Vis Misogin", comenteaza Alice.

"Pentru ca asta arata aceasta reclama - visul oricarui misogin: Femeia-Obiect, sau mai bine spus FemeiaObiectSexual+O bere. Femeia nici nu merita prim-planul, ei nu trebuie sa ii vedem chipul. Prim-planul apartine corpului ei si berii. Actorii principali din reclama sunt berea si mainile barbatilor care se bucura de bere si femeie deopotriva, impreuna si frateste. Corpul ei nu este decat suport de bere si obiect pentru cei trei (sugerati) barbati care il folosesc. FemeiaObiectSexual: masa cu beneficii suplimentare.

FemeiaObiectSexual+O bere: ambele le poti imparti cu prietenii. Guinness...visul misoginilor de pretutindeni. Cosmarul femeilor.

PS. Nici nu ne intereseaza faptul ca a fost cenzurata. Ar trebui sa fim recunoscatoare?", scrie blogul "Nu Publicitatii ofensatoare". (Semneaza Alice I.)

2. Reclama la RCA

3. Reclama la Zahar

Tudorina M. scrie pe blogul Nu publicitatii ofensatoare: "Stereotipurile de gen sunt duse la extrem in aceasta reclama. Barbatul este matur, un om in toata firea si mai ales foarte viril. Masculinitatea lui se manifesta printr-o hiper-activitate sexuala si o impulsivitate care il face sa se napusteasca asupra femeilor atractive. Bineinteles, nu ataca orice femeie, ci pe cele tinere, slabe si aproape dezbracate. Diferenta de varsta dintre el si <<prazile>> sale nu este decat dovada atractivitatii sale sexuale de invidiat. Apetitul sau sexual se imbina cu apetitul pentru dulciuri, ratiunea pentru care spectatorul se presupune ca va cumpara de la magazin zaharul Lemarco Alb, produsul pe care reclama incearca sa-l promoveze. (...) Reclama este grotesca. Paradoxal, ea se adreseaza publicului feminin de varsta a doua si a treia, cel care gateste in mod obisnuit prajituri in casa. Ar fi trebuit ca reclama sa le provoace rasul consumatoarelor? Sau invidia ca nu se afla in locul fetei atacate de potentul Florin Piersic? Orice si-ar fi propus, la o analiza mai atenta puteam vedea ca reclama este profund jignitoare pentru femei".

4. Reclama la Vin spumant

Obiectificarea in intreaga ei splendoare. Sub aplauze si priviri incantate de ceea ce li se arata, femeia-suport de pahare isi face intrarea “fermecator” in incapere....

Cititi tot comentariul facut de Oana V.

5. Cate compromisuri, intr-o singura reclama! Misogina...

"Putem vorbi totusi de o vina a femeilor in ceea ce priveste amanarea progresului: vina de a fi femei. Pai, daca Hypathia nu ar fi fost femeie, atunci progresul in matematica si astronomie nu ar mai fi fost intarziat sute de ani, poate daca Ada Lovelac nu ar fi fost femeie, progresul in domeniul informaticii ar fi fost mai rapid, ea a fiind cea care a descoperit sistemul binar si prima programatoare (intr-adevar, o mare surpriza pentru industria IT- primul programator a fost o femeie). Asadar, ce credeti ca a intarziat evolutia umanitatii? Femeile sau sexismul?", intreaba Miruna, pe blogul Nu publicitatii ofensatoare.

6. Reclama la telefonie mobila: "Nu vad, bine e o echipa de fete in teren?"

Nu am inteles insa de ce ii intreaba Chivu pe copii atunci cand, se pare, nu este tocmai multumit de ei „Nu vad bine? Este o echipa de fete pe teren?”. Poate a dorit sa ii laude si nu mi-am dat eu seama, altfel nu-i inţeleg logica, comenteaza Alice I.

7. Reclama la iForex

"De cand ma stiu am auzit ca sunt enigmatica, de neinteles, de neghicit..ca deh sunt femeie si noi femeile suntem <<imposibil de inteles>>- de unde sa stie ei, saracii barbati, ce vrem cand noi nu stim exact, spunem da cand vrem sa spunem nu si invers, orice cuvant are multiple intelesuri si vrea sa spuna cu totul altceva decat ce ii este atribuit in sfantul DEX. Doamnelor, gata s-a terminat. Misterul a fost spulberat. Lumea cum o stiam nu va mai fi la fel… ", comenteaza Miruna M. " Barbatii au aflat ce vrem cu adevarat". Desigur, noi nu putem fi de acord cu ei. Iata inca o mostra de misoginism in publicitate:

8. Reclama la bere

Este o exceptie aceasta reclama la Bergenbier? Nu! Reclamele ofensatoare sunt regula. Nu este prima data cand femeia este fie usor de prostit, cu intelect indoielnic (ii putem duce de Craciun un caine vagabond cadou cand uitam numarul berilor cu prietenii si o facem sa creada ca era o surpiza pregatita din timp), fie urata, grasa si batrina (femeia care, printr-o incurcatura, ajunge in camera celui care este luat in bascalie de prieteni pentru ca ar putea face sex cu asa ceva), fie obiect de asortat cu unul dintre <<cei mai barbati dintre barbatii romani>>. Nici soacra nu scapa, este unul dintre motivele de bascalie invocat la bere. Cam ce-am mai putea intelege din aceste reclame?", comenteaza Simona.

9. Reclama la legume

"Eu nu Inteleg un lucru: daca femeia aia era atat de falsa si tunata, de ce a scos-o la o cina romantica? Oricum, aceasta reclama este odioasa din punct de vedere estetic: femeia aceea care saraca tot pierde chestii de pe ea, el care scuipa si infuleca doar pentru a o vedea pe ea cat mai distrusa... este pur si simplu o idee de reclama idioata pe care eu ca vegetariana si consumatoare de legume o detest. Motto-ul brandului este: "Atat de natural. Dujardin, legume netunate", dar eu as completa: "Atat de natural. Dujardin, legume promovate prin denigrarea imaginii femeilor", spune Andreea M. Cititi tot comentariul ei.

10. Reclama la cascaval

Aceasta reclama am mai supus-o si alta data discutiei in articolul Sfaturile pentru femei din reclame sunt bune?

Aceasta reclama este "dezbracata de sterotipuri" si in cadrul proiectului "Nu publicitatii ofensatoare!"

Nu uitati sa consulltati din nou, dosarul Garbo.ro dedicat felului cum femeile sunt portretizate in cultura de astazi: Cine suntem cu adevarat? Imaginea femeii astazi

Va recomandam pe aceeasi tema: Obiecte sexuale sau gospodine. Asa ne prezinta Televizorul

si Fascismul nudului in publicitate

Voi ati sesizat in mass-media reclame misogine? Impartasiti-le cu noi in subsolul articolului, sau pe blogul "Nu, publicitatii ofensatoare!"

Foto front si main: FaceMePLS


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri