In Romania pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice.

Comunicat de presa

Conform statisticilor, pacientii romani asteapta cel mai mult din Europa pentru a obtine tratamentul necesar tratarii hepatitei. Liste de asteptare pentru acces la tratament exista in majoritatea statelor Europei, insa durata de timp in care se poate obtine acest tratament se situeaza intre 6 luni si 1 an. In Suedia, de pilda, timpul de asteptare pentru un pacient bolnav de hepatita este de aproximativ 6 luni, in Polonia este in jur de 1 an - situatie intalnita si la vecinii nostri bulgari care asteapta in jur de 1 an pana primesc tratamentul din partea statului.

In Romania pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice. Astfel ca, din 100.000 de persoane, 50 mor anual fie pentru ca nu au ajuns pe listele de asteptare, fie pentru ca s-au aflat pe aceste liste de prea mult timp.


„In Romania se afla in curs de aparitie medicamente noi destinate vindecarii hepatitei, care presupun un timp mai scurt de tratament decat medicamentele existente pe piata in acest moment (intre 6 si 8 luni), cu mai putine efecte adverse si cu o rata de vindecare mai mare. Mai mult, in prezent se efectueaza cercetarea a aproximativ 150 de molecule care pot deveni medicamente ce vor trata hepatita peste 15 de ani.”
afirma Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Hepatita este o problema de sanatate publica, iar timpul de asteptare nu face decat sa agraveze starea de sanatate a pacientilor. Tratament pentru aceasta boala exista, insa lipsa resurselor publice alocate in acest sens este cauza pentru care este limitat accesul bolnavilor la el din faze incipente ale bolii.

Pacientii trec printr-un proces foarte dificil pana sa isi obtina tratamentul de care au nevoie. Desi bolnavul trebuie sa parcurga multe etape birocratice pana la intocmirea dosarului in urma caruia sa fie introdus pe lista de asteptare, cel mai mult timp il petrec dupa ce dosarul a fost aprobat. Pacientii primesc un bon de ordine si raman in asteptare, constienti fiind ca boala li se agraveaza in fiecare zi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri