Ministerul Sanatatii atrage atentia populatiei ca nu se justifica un consum al tabletelor de iodura de potasiu, fara indicatie medicala si in absenta expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor cu provenienta din Japonia, se arata intr-o informare privind procedura de protectie preventiva a populatiei cu iodura de potasiu in caz de expunere colectiva la risc, pe care ministrul Sanatatii, CSEKE Attila a prezentat-o Guvernului Romaniei.

Documentul intocmit de specialistii in sanatate publica mai arata ca administrarea preventiva a iodului non-radioactiv este recomandata medical numai in momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.



Ca urmare, Ministerul Sanatatii atrage atentia populatiei ca nu se justifica un consum al tabletelor de iodura de potasiu, fara indicatie medicala si in absenta expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

Specialistii in sanatate publica arata ca, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achizitionarea, in aceste zile, a tabletelor de iodura de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutila deoarece acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana.

Mai mult, exista persoane pentru care terapia este nerecomandata, iar consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatie „voluntara” cu iod.

In caz de necesitate, Ministerul Sanatatii va realiza procesul de administrare preventiva a iodului non-radioactiv in mod organizat, in functie de recomandarea personalului medical.

Comunicat de presa al Ministerului Sanatatii


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri