Pancreatita acuta este cunoscuta ca fiind o afectiune periculoasa ca evolutie si prognostic, netratata corespunzator putand duce la deces.

- Necroza pancreatica septica sau aseptica;
- Complicatii pulmonare: revarsatul pleural, atelectazie, pneumonie, sindrom de detresa respiratorie etc;
- Abcesul pancreatic;
- Pseudochisturi pancreatice
- Fistula pancreatica cu hemoragie abdominala;
- Insuficienta renala care se poate instala rapid de la debutul pancreatitei acute;
- Tromboza venei splenice;
- Ocluzii intestinale etc.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul in pancreatita acuta se pune de obicei imagistic si paraclinic: analize de laborator, biochimie, radiografie abdominala pe gol, CT abdominal etc.

Tratamentul insa este individualizat fiecarui pacient, depinzand de momentul prezentarii la medic, de cauza/cauzele care au declansat pancreatita acuta, de gradul de evolutie al pancreatitei acute, de alte boli asociate (diabet, litiaza biliara etc.), precum si de complicatiile bolii (insuficienta altor organe, spre exemplu afectare renala, pulmonara, cardio-vasculara, electrolitica etc.).

Daca diagnosticul pancreatitei acute se face in primele ore de la debut, de obicei tratamentul medicamentos asigura vindecarea bolii, inlaturand riscul complicatiilor. Daca insa pacientul se prezinta mai tarziu la medic, prognosticul de vindecare scade direct proportional cu durata bolii pana la prezentarea la medic. Rata mortalitatii este de aproximativ 10-15%, iar in cazul complicatiei cu necroza pancreatica rata mortalitatii creste la 30%. Insuficienta de organ reprezinta un semn rau ca si prognostic, fiind necesara sustinerea hidroelectrolitica si organica a pacientului in paralel cu tratarea bolii pancreatice. Adesea se intervine chirurgical, mai ales in cazurile de obstructie mecanica (litiaza biliara). Sustinerea bolnavului in pancreatita acuta si prognosticul bolii depinde mult de momentul prezentarii la medic, precum si de bolile preexistente, dar si de varsta, dupa 55 de ani existand un risc mai mare de complicatii.

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro, suplimentul de sanatate by Kudika.ro

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam:

S.O.S. Ingrediente alimentare care iti distrug dieta!

Cum sa previi racelile

Practic: Cum este sanatos sa ne epilam?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri