Campania "Impreuna putem face MAI MULT" se doreste a fi o miscare globala de solidaritate impotriva diabetului, care are ca scop prevenirea acestei afectiuni si a complicatiilor sale. Oamenii din intreaga lume sunt invitati sa afle mai multe informatii despre diabet si sa fie alaturi de cele 284 milioane de persoane afectate de aceasta boala, in prezent, la nivel mondial.

Comunicat de presa

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica provocata de o deficienta mostenita sau dobandita de producere a insulinei in pancreas sau de utilizare insuficienta si ineficienta a insulinei.

Insulina este un hormon care regleaza concentratia de zahar din sange. Incapacitatea de a produce suficienta insulina sau de a utiliza adecvat insulina poate provoca hiperglicemie sau niveluri crescute de zahar in sange. In timp, hiperglicemia necontrolata poate duce la tulburari grave la nivelul mai multor organe.

Criteriile de diagnostic ale diabetului2 stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sunt urmatoarele:

Nivelul de glucoza in plasma „a jeun” (pe nemancate) ≥ 126mg/dl sau glucoza in plasma la 2h dupa masa ≥ 200mg/dl.

Exista trei tipuri principale de diabet:

Diabetul de tip 1 apare de obicei in adolescenta sau copilarie, dar rar la adulti. Acesta este caracterizat printr-o productie deficitara de insulina in pancreas si necesita administrarea de insulina 1. Diabetul de tip 1 reprezinta 5-10% din toate cazurile de diabet de la nivel mondial3.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin! Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Simptomele cele mai frecvente sunt excretia excesiva de urina (poliurie), sete (polidipsie), foame constanta, pierdere in greutate, tulburari de vedere si oboseala extrema. Aceste simptome pot aparea brusc 1.

Diabetul de tip 2 Orice persoana la orice varsta poate dezvolta aceasta forma de diabet, insa de obicei apare la varsta mijlocie. Se datoreaza unei deficiente partiale in ceea ce priveste secretia de insulina in pancreas, utilizarea inadecvata a insulinei de catre tesuturile organismului (rezistenta la insulina). Diabetul de tip 2 este adesea asociat cu obezitatea.

Simptomele pot fi similare celor din diabetul de tip 1, insa sunt adesea mai putin pronuntate. Drept urmare, boala poate fi diagnosticata abia la mai multi ani de la instalare, odata ce complicatiile au inceput deja sa apara 1. Pana recent, acest tip de diabet era intalnit doar la adulti, insa acum devine o problema si in randul tinerilor, cu consecinte posibil grave 4. Incidenta cazurilor noi diagnosticate la persoane sub 20 de ani in perioada 2002-2003 a fost de 5,3 la 100.0005.

Diabetul gestational este reprezentat de hiperglicemia care se instaleaza sau este recunoscuta pentru prima data in timpul sarcinii 1. Simptomele diabetului gestational sunt similare celui din diabetul de tip 2. Diabetul gestational este cel mai adesea diagnosticat pe baza analizelor prenatale, si nu pe baza simptomelor raportate 1.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri