Desi vizita la cabinetul ginecologic nu este pentru niciuna din noi un prilej de bucurie, trebuie sa retinem ca aceasta este absolut necesara cel putin o data pe an.
Cea mai frecventa cauza de aparitie a anomaliilor celulelor de la acest nivel este reprezentata de infectia cu HPV - virusul uman Papilloma ( Human Papilloma Virus). Infectia cu HPV reprezinta principala cauza de cancer de col uterin, insa prezenta acestuia nu este obligatoriu asociata cu neoplasmul (cancer) de la acest nivel. In egala masura nu in orice cancer de col uterin poate fi incriminat HPV.

Ce presupune testul Papanicolau? Cum va proceda medicul ginecolog?

Medicul ginecolog va recolta cu ajutorul unei spartule cateva celule de la nivelul colului uterin. Aceste celule sunt puse pe o lamela si trimse la un laborator care se va ocupa cu analiza microscopica a acestora si va prezenta o serie de rezultate.

Rezultate:

Un rezultat de laborator in urma efectuarii testului Papanicolau nu este prea usor de citit (exceptie de la aceasta regula fac desigur specialistii ginecologi). Iata cum vor arata rezultatele si cam ce trebuie sa intelegi tu. Nu uita! Un diagnostic corect poate fi pus numai de catre un specialist.

Pe foia cu rezultatul analizelor poti intalni exprimari precum:

- "Celule normale" (clasa I)

- "Celule cu modificari atipice benigne" (clasa II) - Testul a evidentiat prezenta unor celule epiteliale cu modificari de natura inflamatorie, limfocite, etc. In aceasta situatie nu trebuie sa iti faci griji pentru ca nu este ceva neobisnuit. Celulele de la acest nivel sufera permanent modificari.

- "Citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate" (clasa III) - In aceasta situatie rezultatul sugereaza o modificare posibil maligna, dar nu ii poate confirma prezenta. In acest sens trebuie efectuate mai multe teste pentru identificarea naturii si cauzei modificarilor celulare.

- "Citologie puternic sugestiva pentru malignitate" (clasa IV) - In acest caz este confirmata prezenta celulelor tumorale maligne, insa acestea sunt intalnite in numar redus.

- "Citologie concludenta pentru malignitate" (clasa V) - Testul a confirmat prezenta celule maligne in numar crescut.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri