Desi vizita la cabinetul ginecologic nu este pentru niciuna din noi un prilej de bucurie, trebuie sa retinem ca aceasta este absolut necesara cel putin o data pe an.
Desi vizita la cabinetul ginecologic nu este pentru niciuna din noi un prilej de bucurie, trebuie sa retinem ca aceasta este absolut necesara cel putin o data pe an. Prima intrebare care ne vine in minte este "De ce ar trebui sa mergem la ginecolog daca nu avem niciun simptom care sa indice prezenta unei boli?". Raspunsul este simplu: fiindca, din nefericire, majoritatea bolilor grave ( de competenta ginecologica si nu numai) evolueaza silentios de-a lungul unei perioade indelungate. Atunci cand apar primele simptome care ne determina sa mergem la spital este vorba, din pacate, deja de o patologie grava, intr-un stadiu avansat, impotriva careia medicii au prea putine instrumente "de lupta". Vorbim desigur de prezenta unui cancer si nu de banale infectii sau tulburari ale florei microbiene de la nivelul aparatului reproducator.

Acest mod de evolutie a formatiunilor maligne a facut necesara testarea regulata a populatiei in scopul depistarii in stadiile precoce a eventualelor modificari maligne de la nivelul aparatului reproducator. Astfel, in ani '40, inventarea unui test care sa permita depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce a venit ca raspuns la o necesitatea absoluta. Testul a fost imaginat in aceasta perioada de un roman, Aurel Babes iar apoi perfectionat de un grec, Papanicolau. Cel din urma a si dat numele testului folosit in intreaga lume, iar noi, romanii, il denumim " Babes-Papanicolau", din respect pentru cel care s-a gandit prima data la inventarea acestuia.

Rezultatele introducerii in practica a testului Babes-Papanicolau au fost uimitoare si extrem de imbucuratoare: numarul deceselor avand drept cauza cancerul de col uterin a scazut cu 70% in urma monitorizarii populatiei prin testul Papanicolau. Totusi, aparitia cancerului de col uterin ramane inca o problema. Acesta trebuie depistat precoce si rapid tratat.

Papanicolau se recomanda in general femeilor cu varste mai mari de 35 de ani, insa pentru depistarea timpurie orice femeie, indiferent de varsta, trebuie sa faca acest test cel putin o data pe an. Ideala este realizarea acestuia la 6 luni.

Ce este testul Babes-Papanicolau?

Testul Papanicolau, sau, altfel spus, examenul cito-vaginal, consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala. Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri