La femei, cancerul de san si cel de col uterin ocupa locuri de top ca mortalitate. Motivul este simplu: femeile nu stiu sa se protejeze, sa previna, ori sa trateze in stadiile incipiente.
La femei, cancerul de san si cel de col uterin ocupa locuri de top ca mortalitate. Motivul este simplu: femeile nu stiu sa se protejeze, sa previna, ori sa trateze in stadiile incipiente. Din acest motiv informarea reprezinta elementul cheie in rezolvarea acestei probleme.

De ce apare cancerul de col?

Colul uterin este o zona foarte sensibila fiindca are o combinatie de tipuri de celule. Din cauza ca aceste celule nu au o structura clara, un mesaj genetic bine definit, ele sunt predispuse catre anomalii. Anomaliile pe care le dezvolta pot evolua catre cancer. Desigur, aceasta predispozitie nu presupune aparitia neaparata a cancerului.

Alaturi de aceasta predispotie, exista si o serie de alti factori de risc care pot duce in timp la cancer de col uterin: infectia cu virusul papiloma sau HPV, fumatul, infectiile cronice cu Chlamydia, administrarea indelungata a contraceptivelor orale, sarcini multiple, tratamentul cu medicamente care contin diethylstilbestrol (DES) si un istoric de cancer de col in familie (lista factorilor de risc este stabilita de catre Societatea Americana de Studiu al Cancerului).

Infectia cu HPV, virusul Papilloma uman reprezinta cea mai importanta cauza de cancer de col. HPV se transmite pe cale sexuala. De altfel, 75% din femeile active sexuale intra in contact cu virusul cel putin o data de-a lungul vietii sexuale. Dintre acestea numai o parte fac cancer.

Cum se manifesta?

Din pacate majoritatea cancerelor, inclusiv cel de col uterin evolueaza asimptomatic, silentios. Exista totusi un semn care ar putea trage un semnal de alarma. Spottingul reprezinta o sangerare aparuta dupa contactul sexual.

pe care din nefericire de multe ori il ignoram, ori pur si simplu nu-l observam. Acest semn poarta numele de "spotting" si presupune o sangerare dupa contactul sexual. Practic se poate observa pe lenjerie o mica pata de sange. Este un semn foarte important care nu trebuie ignorat.

Cum se depisteaza?

Un instrument foarte important este testul Babes Papanicolau. Testul Pap este realizat preventiv in scopul depistarii precoce a modificarilor aparute la nivelul colului uterin. Testul Papanicolau trebuie realizat la femeile de toate varstele o data la doi ani. Femeile cu varste mai mari de 35 de ani trebuie sa isi faca testul papanicolau anual.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri