Daca pana cu cativa ani in urma ne temeam de SIDA, astazi am invatat sa ne protejam de aceasta si am dobandit o noua fobie: cancerul a devenit marea spaima contemporana.

Daca pana cu cativa ani in urma ne temeam de SIDA, astazi am invatat sa ne protejam de aceasta si am dobandit o noua fobie: cancerul a devenit marea spaima contemporana. Este normal sa ne fie frica si este extraordinar de bine ca incercam sa ne protejam. Preventia ne aduce cu un pas mai aproape de evitare, dar si de depistare precoce (ceea ce de multe ori este egal cu vindecarea).

Totusi, de-a lungul vremii, poate ca din dorinta de a proteja, sau poate ca pur si simplu datorita tendintei omului de a exagera, au luat nastere cateva mituri despre cancer, vindecarea si preventia acestuia. Se intampla uneori ca la medic sa se prezinte pacienti cu teorii dintre cele mai absurde. Alteori, dintr-o informatie eronata, iau nastere tot soiul de concluzii gresite. Iata o lista cu cele mai frecvente mituri care trec pe la urechile pacientilor si implicit ale medicilor:

Cancerul "se ia"

Cancerul, spre deosebire de multe alte boli fatale, nu se transmite prin contact interuman. Exista intr-adevar predispozitia genetica: atunci cand una din rudele de sange a avut un anumit tip de cancer exista posibilitatea ca si descendentii acestuia sa faca respectiva forma de cancer, sau chiar alta. Nu este insa obligatoriu. Predispozitia este doar un risc.

O situatie aparte o reprezinta si cancerul de col uterin a carui cauza principala este infectia cu virusul Papilloma. HPV se transmite pe cale sexuala. Desigur, infectia cu HPV nu este catusi de putin egala cu notiunea de cancer de col uterin, insa implica un risc crescut.

O atitudine pozitiva este tot ceea ce ai nevoie pentru a vindeca un cancer

Fals! Aceasta este mentalitatea din pricina careia multi bolnavi se prezinta prea tarziu la medic, iar mai apoi refuza tratamentul. Este adevarat ca increderea in Cel de Sus este un element important in obtinerea unor rezultate pozitive intr-un tratament. Dovada stiintifica este efectul Placebo, iar din punct de vedere spiritual suntem toti liberi sa credeam ca Cineva ne protejeaza si ne ajuta in momentele de cumpana. Insa, asa cum spune o vorba veche din batrani, "Dumnezeu da, dar nu pune in si mana". Si da, nu este absurd sa credem ca Domnul foloseste ca instrumente radioterapia, citostaticele si alte metode (ne)chirurgicale pentru a ne ajuta.
O
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

gandire pozitiva

nu este suficienta, ci doar adjuvanta in tratamentul medical!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri