Efectul psihologic invinge orice medicament!
Ce inseamna "placebo"?

Este echivalentul unui cuvant ebraic si inseamna "voi placea". Are sensul si de agreabil, in sens de a promite ceva, intr-un fel cum ar fi asteptarea unui bolnav de a se simti bine dupa ce ia un medicament.


Placebo reprezinta o forma de medicament asemanatoare cu un alt medicament dar fara sa contina substanta activa a acestuia. A fost necesara conceperea unui astfel de medicament pentru a deosebi actiunea reala a lui si reactia psihica a bolnavului.
In unele cazuri, cand increderea unei persoane in pastile este maxima apar efecte somatice si psihice ale substantei inactive la pana la 90% din pacienti.

Un medicament cunoscut cu efect placebo este extraveralul. Are un impact mult mai mare pentru femei. Se pare ca autosugestia le ajuta, in acest caz, mai mult pe persoanele de sex feminin. Daca doresti sa te vindeci, esti optimista si increzatoare in tratament ai mult mai multe sanse decat cineva care este deprimat si vede doar partea neplacuta a lucrurilor.

Exista si situatii care sugereaza un efect Placebo fara ca acesta sa existe. Astfel, este posibil ca:
- spontan pacientii sa se simta mai bine, simptomele sa se amelioreaza.
- in cazul in care pacientii stiu despre ce experiment este vorba se poate sa spuna ca se simt mai bine doar ca sa nu "supere".
- sa apara fluctuatii ale simptomelor cand apar si dispar fara interventii.

Efectul nocebo

Efectul invers celui asteptat apare cand nu exista incredere in doctor, in medicament sau nicio speranta in privinta vindecarii. Tratamente care in trecut nu l-au ajutat pe pacient il fac pe acesta neincrezator in viitor si orice pastila ar lua o priveste cu neincredere. De asemenea, se poate ca acesta sa stie de administrarea unui medicament cu efect placebo si acest fapt sa-l determine sa nu reactioneze.

Efectul pseudoplacebo


Un bun exemplu pentru acest efect este momentul cand iei o pastila la inceput de tratament si imediat incepi sa te simti mai bine. Tot in aceasta categorie se incadreaza si alti agenti (nu medicamente) care actioneaza asupra organismului.

Medicamentul trebuie sa aiba:

- gust, sa aiba un gust specific medicamentului "inlocuit"
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri