Avortul o situatie de criza, o decizie dura, un subiect controversat mult criticat, un caz cu efecte psihologice si totusi... o greseala poate, dar care se intampla. Indiferent cum ati dori sa caracterizati avortul si indiferent de ceea ce aveti de zis despre intreruperea de sarcina, un lucru este cert: acesta se intampla si pentru ca exista ar trebui ca o femeie care trece printr-o astfel de experienta sa stie ce are de facut dupa.

Cum sa ai grija de tine dupa avort

Avortul poate avea urmari la timp scurt dupa interventie, insa urmarile pot sa apara de asemenea dupa o lunga perioada de timp.

Urmarile la scurt timp ale avortului constau in riscurile interventiei chirurgicale si depind de metoda aleasa, cele mai mici riscuri avand avortul prin aspiratie. Urmarile la timp lung dupa interventie constau in toate modificarile care au lor la nivelul micilor cicatrici de la nivelul colului uterin care pot ramane in urma interventiei de intrerupere a sarcinii. Pentru ca se produce o trecere brusca intre tesutul mucoasei colului uterin si cel cicatricial, la locul de jonctiune (unire) a celor doua tipuri de tesuturi pot sa apara leziuni degenerative, ducand la rani pe col sau chiar displazii de diverse grade pana la cancer. Uneori pot ramane cicatrici si la nivelul uterului, acestea fiind mai frecvente in cazul avortului clasic, prin chiuretaj. Astfel pentru a observa evolutia sanatatii genitale dupa un avort este important sa mergi periodic la medic pentru investigatiile specifice feminine, ca testul Papanicolau si cel de secretii, repetarea anuala a unei ecografii pelvine etc.

Cum sa ai grija de tine

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

Imediat dupa interventie, cateva zile, 2-3, ai nevoie de repaus si multa odihna, chiar daca tu te simti oarecum bine. Repausul este important fiindca in timpul interventiei ai pierdut sange si odata cu el vitaminele, nutrientii si anticorpii pe care ii continea, la fel ca si celulele sanguine. Astfel ca organismul are nevoie de un minim de zile pentru a se reface.

Odihna ajuta corpul sa se regenereze, tesuturile se refac si tu iti revii mai usor.

Hidratarea. Este important ca macar doua saptamani dupa interventie sa te hidratezi intens pentru a reface volumul de lichide din organism, dar si pentru eliminarea substantelor anestezice si pentru a asigura mediul de schimb (apa) al tesuturilor care au suferit leziuni. Trebuie sa stii ca prima data anestezia se localizeaza la nivelul tesutului nervos, de aici si starea de inconstienta sau de amorteala pe care o ai. Ulterior substantele migreaza in muschi si incep sa fie usor metabolizate de ficat, ceea ce reprezinta perioada de trezire, cu starea generala de ameteala, oboseala musculara si starile de greata (date de suprasolicitarea hepatica). Mai apoi substantele se localizeaza in tesutul adipos unde stau mult timp, de ordinul zilelor sau chiar saptamanilor, urmand sa fie lent mobilizate si metabolizate de ficat. De aceea iti recomandam sa urmezi si un tratament cu tonice hepatice dupa orice anestezie importanta pe care o suferi, ca cea totala (superficiala sau profunda) sau rahianestezie.

Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine! Cele mai încurajatoare citate despre succes România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri