Ne reprimam sentimentele (pentru ca sentimentele ne fac vulnerabile) si dovedim astfel celorlalti ca suntem puternice. In realitate, lucrurile nu functioneaza asa simplu. A reprima sentimente inseamna a ingropa bombe vii. Ele raman active in inconstient si explodeaza ulterior sub influenta unui eveniment declansator. Dar asta stim deja cu totii, nu-i asa?

In Romania, a consulta un psihanalist este inca un demers ocultat de multe prejudecati. Acestea nu ocolesc nici “casele mari”, nici intelectualii cu “pretentii”.

6 motive (prejudecati) pentru care refuzam sa apelam la un psihanalist

1. Doar nebunii merg la psihanalist
“Eu n-am sa merg niciodata la un psihanalist. Pentru ca nu sunt nebun”, imi declara cu putin timp in urma un Masterand in Management. Confuzia psihanalist/ psihiatru, tratament psihanalitic/ tratament psihiatric continua sa existe, chiar si la cei de la care “avem pretentii”. Multi oameni evita sa discute despre problemele lor cu un specialist temandu-se sa nu li se puna eticheta de “nebuni”.

2. Doar cei slabi ajung la psihanalist
Daca gandesti astfel, atunci probabil nu exista o diferenta prea mare intre tine si mafiotii din “Cu Nasu’ la psihiatru”, celebra comedie cu Robert De Niro. Din pacate, aceasta prejudecata larg raspandita promoveaza reprimarea, un mecanism de aparare care, utilizat in exces, conduce la nevroza. Ne reprimam sentimentele (pentru ca sentimentele ne fac vulnerabili) si dovedim astfel celorlalti ca suntem puternici. In realitate, lucrurile nu functioneaza asa simplu. A reprima sentimente inseamna a ingropa bombe vii. Ele raman active in inconstient si explodeaza ulterior sub influenta unui eveniment declansator. Dar asta stim deja cu totii, nu-i asa?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice

3. Daca nu te ajuti tu singura, nu te poate ajuta nimeni
Majoritatea celor care vin in cabinetul meu imi spun acest lucru, cu un aer stanjenit, usor vinovat, pentru ca au “esuat” sa se ajute singuri. Si cu toate acestea, ei au avut puterea de a cere ajutorul. Puterea de a infrunta (pre)judecatile, criticile, eventual dispretul celorlalti, pentru ca au facut ceea ce in conceptia acestora nu se face: au apelat la ajutorul unui psihanalist.

Si acum adevarul: pentru toti oamenii, schimbarea este un demers extrem de dificil (atat de dificil incat uneori trebuie sa ajungem in criza pentru a ne hotari sa schimbam ceva in viata noastra). Si orice schimbare incepe in plan mental cu o schimbare de mindset (scheme mentale care au la baza credinte si convingeri personale, achizitionate in copilarie). Problema este ca aceste scheme mentale sunt in mare parte inconstiente, ori noi nu putem schimba ceva despre care nici macar nu stim ca exista. Constientizarea acestor scheme mentale este primul pas spre schimbare, iar acest lucru este mult mai usor realizabil cu ajutorul unei persoane antrenate special pentru a facilita acest proces.

Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri