Precum in Tara Minunilor ciupercile aveau dimensiuni impresionante, copacilor nu li se vedea varful, insectele erau imense, la fel se intampla uneori si in viata unor oameni, in viata lor reala! Acest sindrom este o boala cu caracter temporar, apare in anumite situatii, in general debuteaza cu migrene puternice si este asociata cu consumul anumitor droguri.

Viata nu conteneste sa ne surprinda! In lumea medicala exista unele patologii ale caror origine, cauze sau tratamente nu au fost determinate, insa simptomatologia acestor boli a atras in joc multi savanti, fiind fascinanta, aproape mitologica, trista si totusi... prezenta la mai multe persoane de-a lungul istoriei. Pentru ca nu se cunosc exact cauzele si multe au ramas nedeterminate, fiind greu de cercetat datorita incidentei rare, aceste manifestari au fost adunate sub ambigua denumire de “sindrom”.

5 sindroame medicale incredibile

1. Sinestezia – Vad sunete, aud parfum, miros culori, gust atingeri...

Parca ar fi un joc de cuvinte, si totusi sunt persoane care n-ar minti daca ar afirma toate acestea!

Sinestezia reprezinta un sindrom in care persoanele afectate prezinta doua senzatii in loc de una la acelasi stimul, spre exemplu atunci cand ating un obiect pot simti gust, atunci cand privesc un numar vad o culoare, atunci cand aud un sunet vad culori, atunci cand simt un gust percep atingeri si lista poate continua combinand toate simturile pe care le avem. In general sinestezicii nu asociaza mai mult de doua perceptii pentru acelasi stimul.

La inceput cand s-a vorbit despre posibilitatea reala de a exista aceasta boala cercetatorii, medicii si psihologii au fost destul de sceptici. Ulterior, cand au analizat impulsurile scoartei nervoase la sinestezici au sesizat ca intr-adevar la un singur stimul raspund doua arii de perceptie. Se pare ca mai afectati sunt artistii, in special cei care provin la randul sau din mari familii de artisti (pictori, muzicieni, scriitori, sculptori). Rata incidentei sinestezicilor este de 7 ori mai mare in randul artistilor decat in populatia mai putin... talentata sa spunem.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum tratăm cancerul cu ajutorul medicinei integrative și soluții din medicina biologică? Medicii români au ocazia să ȋnvețe de la unul din fondatori - medicul elvețian Thomas Rau 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

De asemenea se pare ca orice om este predispus sinesteziei, spre exemplu atunci cand citim o metafora sau cand un miros ne trezeste o amintire, doar ca simturile noastre sunt separate, unul declansandu-l pe celalalt, in lant ci nu simultan. Totusi ramane o enigma, este metafora o forma usoara de sinestezie? Spre exemplu cand vezi un aliment de ce ii simti gustul (sau mirosul)?

Sinestezicii fac deseori astfel de asocieri si ar exista doua teorii care ar duce la aceasta modificare de perceptie: “scurgerea” unor neurotransmitatori dintr-o arie de perceptie in alta sau nefunctionarea unor inhibitori ai acestora. Misterul pare a fi un pic elucidat si se pare ca mai important este al doilea efect manifestat pe inhibitori decat primul. Aceasta concluzie deriva din observarea simptomatologiei la administrarea unor droguri care produc efect sinestezic: LSD sau mescalina de exemplu. Aceste droguri au o structura chimica similara cu cea a neutransmitatorilor (substantele chimice care fac legatura de la un neuron la altul). Atunci cand un asemenea drog intra in creier neuronii incept sa emita semnale fara sa existe vreun stimul extern real (de aceea produc tot felul de halucinatii). Unele boli mintale precum schizifrenia paranoica au si ele cauze similare: o supraabundenta a neurotransmitatorilor produsi in mod natural de organism. Se pare ca sinestezia se aseamana ca mecanisme cu schizofrenia sau cu producerea halucinatiilor. Este un subiect interesant ce ramane inca in focul cercetarilor. Incidenta sinesteziei fiind mare, 5% din populatia globului.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Seturi complete pentru manichira semipermanentă chiar la tine acasă

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri