25 Iunie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

Cu ocazia Zilei Internaționale a Ochelarilor de Soare care are loc pe 27 iunie, oftalmologii promovează beneficiile protecției UV pentru ochi și avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.

Ce rame de ochelari alegem pentru ochelarii de vară?

În afară de tendințe și branduri populare, forma și dimensiunea ramei joacă și ele un rol important în protecția ochilor pe timp de vară.

Cei mai indicați ochelari sunt cei supradimensionați și cei "wrap around", care acoperă foarte bine zona ochilor.

Dr. Beatrice Voiculescu ne sfătuiește: „Pentru a avea parte de o protecție UV ridicată, e recomandat să-ți alegi ramele curbate, care blochează razele ultraviolete frontal, laterale, din partea de jos sau de sus. O ramă de ochelari nepotrivită te va proteja doar din față, însă razele soarelui pot ajunge la ochi prin aproape orice unghi. Dacă ochelarii aleși nu au antireflex pe interior, pot cauza mai mult rău decât bine”.

Foto: Africa Studio /Shutterstock

Alte sfaturi generale pentru protecția ochilor pe timp de vară

Pe lângă purtarea ochelarilor de soare, obligatorie vara, ochii tăi au nevoie de o protecție ridicată, așa că, pentru o vedere cât mai sănătoasă e important să ții cont și de următoarele sfaturi:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Împreună în arte și simțiri

Odihnește-ți ochii: indiferent de sezon, ochii au nevoie de odihnă, așa că un somn bun mereu te va ajuta să eviți sensibilitatea ochilor, care, în timp, poate conduce la afecțiuni oculare. Dacă lucrezi la calculator, e indicat să iei mici pauze de câteva minute la fiecare oră lucrată pentru a-ți odihni ochii și pentru a-i feri de mâncărime, disconfort sau lăcrimare.

Poartă accesorii care îți protejează zona ochilor: la ochelarii de soare poți accesoriza pălării supradimensionate, pentru ca marginile lor să-ți ferească cât mai bine ochii de razele soarelui, în special de cele care cad vertical.

Ai grijă la alimentație: alimentația joacă și ea un rol important pentru o vedere sănătoasă, așa că încearcă să consumi alimente precum morcovi, cireșe, struguri, semințe, pește sau alte mâncăruri bogate în nutrienți, benefice ochilor. Evită excesul de zahăr, deoarece acesta crește riscul de apariție al afecțiunilor oculare.

Ferește-te de reflexiile luminii: pe cât posibil, încearcă să stai departe de razele soarelui reflectate pe mașini, pe nisipul de pe plajă, în apa piscinei sau mării, în special între orele 11 și 17. Expunerea îndelungată la astfel de raze poate afecta țesuturile ochiului și poate conduce la afețiuni cum este maculopatia de expunere.

De unde poți achiziționa ochelari de soare?

Chiar dacă ești tentat să cumperi cele mai noi modele de ochelari din orice magazin, doar pentru că e mai apropiat și are prețuri mai scăzute, oftalmologii recomandă să apelezi la un magazin specializat sau optică medicală, pentru a alege modele originale, care îți protejează cel mai bine vederea.

„Ochelarii de soare de la tarabele de pe plajă sau magazinele de pe stradă sunt, de regulă, de o calitate scăzută și blochează doar o parte din lumină, lăsând restul razelor dăunătoare să pătrundă spre ochi și să-i afecteze. Deși prețul mic îți permite să cumperi mai multe perechi de ochelari, achiziționarea unei singure perechi, dar de calitate, este cea mai bună investiție pe care o poți face pentru sănătatea ochilor tăi”, declară dr. Beatrice Voiculescu.

Așadar, soarele puternic al verii poate să ne provoace efecte nedorite ochilor.

Ține cont sfaturile de mai sus, și nu doar îți vei proteja ochii de razele dăunătoare dar îți vei menține ochii sănătoși și vei arăta și foarte bine.

* Informatii oferite de specialistii Videt.ro

Foto homepage: Nadya Korobkova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri