Afecțiunea apare când endometrul, mucoasa uterină, avansează și se dezvoltă în altă zonă din abdomen precum cea a ovarelor, trompelor sau peretelui abdominal.

Evaluarea istoricului medical, examinarea ginecologică și ecografia fac parte din protocolul de diagnosticare a endometriozei. În cele mai multe cazuri, endometrioza se localizează la nivelul ovarelor. Însă există și situații când poate afecta structurile pelvine profunde sau intestinele, iar specialiștii recurg la colonoscopie sau rezonanță magnetică. Terapiile diferă de la caz la caz și țintesc eliminarea durerilor și menținerea fertilității în cazul femeilor care-și doresc copii.

“Prima noastră intenție este să aplicăm tratamentul medicamentos și apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenția chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenția chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenția și aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operație. Viitorul îl reprezintă și aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervențiile din ce în mai ușoare și mai precise”, descrie tabloul terapeutic al endometriozei prof dr. Taner Usta, expert în obstetrică-ginecologie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Vortex polar în Europa. Iarna revine în forță, la mijlocul primăverii, în vestul, centru, sudul și estul continentului

În funcție de situație, medicii pot recomanda crioprezervarea ovulelor înaintea intervenției chirurgicale de îndepărtarea a țesutului endometrial. În plus, ei atrag atenția asupra faptul că endometrioza poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer ovarian și că poate recidiva dacă nu este tratată de un specialist în endometrioză.

Foto homepage: Lemau Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri