Peste 600.000 de persoane din România (3% din populație) dintre care 2.000 copii, suferă de afecțiuni reumatice de tip inflamator.

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. Deoarece aceste afecțiuni pot fi generatoare de handicap și duc adesea la pensionarea anticipată a pacienților, EULAR (Liga Europeană Împotriva Reumatismului) a lansat campania de conștientizare “Don’t Delay, Connect Today”, cu scopul de a atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și urmării tratamentului recomandat de medicul specialist în cazul bolilor reumatice și musculo-scheletale.

Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta, iar în România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator. Este motivul pentru care Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie lansează și în țara noastră, sub egida EULAR, campania “Fără amânare! Fă o programare!”.  

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită Nu te mai mulțumi cu puțin! Meriți tot ceea ce este mai bun! Lumina pe care o porți în sufletul tău este mai puternică decât răutățile celor din jur

Campania este lansată la București cu o conferință pe tema bolilor reumatice, la care participă oficiali EULAR, autorități, profesioniști în sănătate și pacienți, pentru a dezbate subiecte precum: importanța diagnosticului precoce, viața cu boli reumatice, menținerea pacienților cu boli reumatice în câmpul muncii, pentru prevenirea dezechilibrelor socio – economice ulterioare și alte teme de interes. Printre participanți se numără Prof. Johannes W. J. Bijlsma, Președintele EULAR, Dieter Wiek, Vice-Preșidentele EULAR, Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie și Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Tot în cadrul campaniei, vor avea loc o serie de acțiuni de conștientizare în două centre comerciale din capitală (AFI Cotroceni – 19 aprilie și Mall Promenada – 20 aprilie), în cadrul cărora trecătorii pot afla mai multe informații despre bolile reumatice, de la standul în formă de ceas.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, ele generând 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de 3 ori mai mare decât cea a populației generale, reprezentând principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

“Bolile reumatice și musculo-scheletale au un impact major social și economic asupra societății. 42% dintre lucrătorii români raportează durere de spate datorită locului de muncă, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor europene. Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Aplicarea timpurie a tratamentului are un rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile  ale acestor afecțiuni și în menținerea sănătății forței de muncă.” a declarat Conf. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Bolile reumatice și musculo-scheletale sunt o problemă de sănătate și socio-economică în întreaga Europă, afectând peste 120 de milioane de persoane. Acestea au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, echivalent cu 2% din PIB-ul UE și cu un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletale, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

“Nevoia pentru o astfel de campanie în anul 2018 este foarte mare, deoarece medicii pot acum pune un diagnostic (foarte) precoce în multe dintre formele de boli reumatice și pentru că acum putem trata cu succes acești pacienți, înainte de apariția dizabilităților funcționale. Depistara precoce are beneficii reale atât pentru persoanele afectate, cât și pentru întreaga societate.”, a declarat Prof. Johannes W. J. Bijlsma, Președintele EULAR, prezent la eveniment.

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.  

Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.


 

“Diagnosticul precoce este deosebit de important, deoarece terapia în cazul bolilor reumatice este o cursă contra-cronometru. Tratamentele moderne sunt capabile să inducă remisiunea, atâta timp cât intervenția medicului reumatolog are loc înainte de apariția leziunilor structurale.

În cele mai multe cazuri însă, reumatologul ajunge să trateze pacienții cu dizabilități deja instalate, iar în această situație, remisiunea devine imposibilă, evoluția leziunilor distructive ducând la acumularea unui deficit funcțional ireversibil.” a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie Diagnosticul precoce și urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a bolilor reumatice și musculo-scheletale, dar acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu. Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieții este redusă, iar activitățile zilnice și abilitățile fizice ale acestora au de suferit.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.
Persoanele care doresc să afle mai multe informații despre aceste afecțiuni au la dispoziție site-ul www.reumatism.ro și pagina de Facebook www.facebok.com/FaraAmanare.

Pentru mai multe informații despre campania “Don’t Delay, Connect Today”, accesați site-ul www.eular.org și urmăriți hashtag-ul #ConnectToday pe social media.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri