23 Aprilie 2018 publicat în Sanatate 32 share-uri

Dacă este depistat la timp, cancerul mamar are un mare potențial de vindecare. Iar pentru a surprinde orice formă de boală în stadiu incipient, orice femeie trebuie să-și monitorizeze atent starea de sănătate a sânilor.

Extrem de atente la sănătatea sânilor trebuie să fie femeile cu rude de gradul 1 cu cancer mamar. Riscul este cu atât mai mare cu cât mama, sora sau fiica au avut cancer mamar înainte de menopauză sau dacă au avut la ambii sâni. De asemenea, femeile care moștenesc genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mai mare de a face un cancer de sân, aproximativ 10 la sută din numărul cazurilor fiind ereditare. Grijulii trebuie să fie și fumătoarele.

“Fumatul are un impact negativ în general asupra stării de sănătate și este un factor de risc pentru apariția cancerului mamar. Totuși, nu se poate spune că acesta are o intervenție directă ulterior în evoluția bolii deja instalate. Este bineînțeles recomandată renunțarea la fumat”, concluzionează specialistul oncolog.

Există și alți factori care cresc riscul de cancer mamar, iar dintre acestea specialiștii menționează vârsta (peste 70 la sută dintre cazuri apar după 50 de ani), prima menstruație mai devreme de 11 ani, menopauza tardivă după 55 de ani, prima naștere după 30 de ani, terapiile cu hormoni de substituție, obezitatea, consumul de alcool, leziunile premaligne, mutațiile genetice și densitatea crescută a glandei mamare.

Foto homepage: Africa Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri