16 Ianuarie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

Specialistul ortodont puncteaza principalii factori care ne pot ciobi dintii si cum ii putem preveni:
Dintii sunt facuti sa reziste unor presiuni uriase de-a lungul vietii, fie ca vorbim despre a musca din mancare, a mesteca, a vorbi, a-i supune la temperaturi extreme fierbinte – rece sau obiceiuri cum ar fi rosul unghiilor. Daca unele dintre aceste lucruri sunt inevitabile, altele pot fi, insa, eliminate din comportamentul nostru, pentru a preveni riscul de aparitie a fracturilor dentare.

Doamna doctor Mihaela Dan (foto), specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, puncteaza principalii factori care ne pot ciobi dintii, explicand care dintre acestia poate fi prevenit.

1. Obiceiurile daunatoare

Rosul unghiilor, cuticulelor, pixului etc., nu doar ca va introduce in cavitatea bucala o multime de bacterii, insa poate cauza si ciobirea sau tocirea dintilor. O minge antistres sau o muzica relaxanta pot reprezenta solutia la eliminarea cauzei unui astfel de obicei nociv. O alta metoda foarte buna de renuntare la roaderea dintilor este adaugarea de oja permanenta (unghii false): obiceiul va disparea, iar unghia care inainte avea 3 mm va creste foarte frumos.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

2. Inghesuirea dentara

Inghesuirile dentare produc suprasolicitari anormale asupra unor dinti, nevoiti sa suporte fortele ce ar fi trebuit sa fie distribuite uniform asupra tuturor. “Aceasta situatie poate favoriza fisurarea lor, tocirea sau chiar pierderea unui strat superficial de smalt de langa gingie (leziuni cuneiforme). Un aparat dentar fix sau mobil, in functie de caz, va preveni aceste efecte nedorite”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

3. Folosirea dintilor drept unealta

Acesta este un alt obicei daunator care trebuie eliminat, deoarece scoaterea capacelor de sticla, taierea atei sau benzii adezive cu dintii vor afecta chiar si cel mai rezistent smalt dentar. Fiecare instrument trebuie folosit conform indicatiilor producatorului, iar dintii sunt destinati mestecarii alimentelor, fiind un lucru intelept evitarea unei presiuni suplimentare asupra lor.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Dani Oros, mintea din spatele dezvoltării Google și Youtube România, îți spune cât poți câștiga din Youtube

4. Bruxismul

Alt efect al stresului, scrasnirea dintilor, este extrem de daunator dintilor, articulatiei si musculaturii. Gutiera de bruxism poate proteja dintii de tocire si articulatia de suprasolicitare.

5. Piercingurile

Da, piercingurile in limba si buze pot parea la moda, mai ales pentru multi adolescenti dornici sa isi descopere un stil personal. “Din pacate, in mod inevitabil un piercing metalic in limba sau buza va lovi dintii foarte des in timpul vorbirii sau masticatiei, iar aceste microsocuri pot produce fisuri in smalt si chiar deplasarea dintilor in timp”, atentioneaza specialistul ortodont.

6. Alimentele dure

Fisticul, floricelele de porumb, maslinele, piersicile sau alte fructe cu sambure tare pot deteriora dintii, daca forta cu care muscam din ele este prea mare. Toate aceste alimente sunt interzise celor care poarta aparat dentar, deoarece pot dezlipi bracketurile, prelungind astfel durata tratamentului ortodontic.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri