15 Ianuarie 2018 publicat în Sanatate 7 share-uri

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto Implant Expert, ne spune care alimente trebuie consumate cu atentie, pentru a evita aparitia unor efecte negative asupra danturii.

Igiena orala corecta: Cum sa ai un zambet stralucitor

3. Vinul. Desi unele persoane spun ca este recomandat pentru sanatatea inimii, vinul nu este cea mai buna alegere daca ne dorim dinti albi si stralucitori. Taninele si acizii pe care aceasta bautura ii contine au acelasi efect de colorare ca si in cazul ceaiului. In plus, alcoolul are un efect de deshidratare, iar scaderea fluxului salivar favorizeaza si mai mult colorarea dintilor, deoarece acestia nu mai sunt spalati in mod natural de saliva.

4. Fructe, legume si sucuri naturale de fructe. Din pacate, coacazele, afinele, sfecla rosie (prin substantele colorante), rosiile (prin continutul de acizi) pateaza dintii cu atat mai intens cu cat sunt consumate mai frecvent si in cantitati mai mari.

5. Jeleuri si bomboane colorate. Consumate mai putin de adulti si mai mult de copii, colorantii alimentari din compozitia lor se depun incet-incet pe suprafata smaltului dentar si devin hrana pentru bacteriile din gura. “Cand bacteriile se hranesc cu aceste zaharuri, sunt eliberati acizi care favorizeaza deteriorarea dintilor, patarea lor si aparitia de carii dentare”, spune specialistul ortodont.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Caria dentară – ce este și cum se tratează 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

6. Curry. Desi mirodeniile exotice pot oferi un gust deosebit mancarii, in acelasi timp ele pot si colorara dintii din cauza pigmentarii lor profunde. Cea mai buna metoda de a preveni efectele negative este sa le mancam nu foarte frecvent.

7. Citricele. Apa calda cu lamaie dimineata a devenit o regula de baza in diete, insa aceasta bautura foarte acida poate eroda smaltul din dinti. “In general, citricele erodeaza la nivel microscopic smaltul, producand microcavitati in care se depun substantele colorante”, adauga doamna doctor Mihaela Dan.

Prin urmare, daca unele cauze ale ingalbenirii dintilor (afectiuni generale, unele medicamente etc.) nu sunt in controlul nostru, alimentatia si fumatul in schimb sunt relativ usor de monitorizat, astfel incat sa reducem la minimum efectele negative asupra aspectului estetic al danturii noastre.

Foto homepage:Pexels/ bruce mars


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri