Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 3 milioane de persoane din intreaga lume se imbolnavesc anual de cancer de piele. Expertii sunt de parere ca subtierea stratului de ozon si agresivitatea crescuta a ultravioletelor au dus la o explozie a cazurilor de melanom.

Extrem de importante si recomandate pentru pacienti sunt si testele genetice. Acestea pot orienta medicul catre un tratament eficace pentru melanom. in plus, specialistii insista asupra efectuarii biopsiei ganglionului santinela.

“Chiar daca nu exista ganglion inflamat, palpabil, evidentiat imagistic, totusi acesta poate sa fie invadat. Evaluarea sa presupune injectarea unei substante la nivelul de unde s-a extras melanomul si vizualizarea printr-o metoda imagistica. In cazul in care depistam un ganglion afectat, se face o excizie a ariei ganglionare ca sa impiedicam aparitia metastazelor”, completeaza oncologul Mirela Dragan.

In functie de caz, medicii pot oferi solutii de tratament si pacientilor cu metastaze. Insa terapiile pentru melanom sunt cu atat mai eficace, cu cat afectiunea este depistata in stadiul 1. Iar pentru un diagnostic cat mai precoce, medicii au inclus controlul dermatologic anual in programele de preventie a cancerului, recomandate si femeilor, si barbatilor dupa varsta de 20 de ani.

Foto homepage: Evgeniy Kalinovskiy /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri