1 August 2017 publicat în Sanatate 30 share-uri

Iata cateva cauze care pot afecta in perioada sarcinii sanatatea dentara:

4. Poftele.

Unele viitoare mamici experimenteaza pofte rar intalnite pana atunci pentru unele alimente. Atat in cazul femeilor gravide, dar si la oricare alta persoana, poftele pentru dulce sau acru (de ex. muraturi) sunt daunatoare pentru dinti, daca nu folosim periuta imediat dupa consumarea lor.

4. Modificarile hormonale, care produc in 30-100% din cazuri diverse forme de gingivita.

Umflarea si sangerarea gingiilor, simptome ale gingivitei, determina viitoarele mamici sa evite periajul pe zonele respective, aparand astfel un cerc vicios: placa bacteriana se acumuleaza in cantitate si mai mare, iar gingiile sangereaza si mai rau. Dintii capata mobilitate, de obicei reversibila dupa trecerea sarcinii.

5. Nevoia de somn.

In timpul somnului cantitatea de saliva scade, iar bacteriile se inmultesc foarte mult. Daca oboseala ne doboara si in timpul zilei si uitam sau amanam sa ne spalam pe dinti, vom asigura bacteriilor o masa copioasa pe durata somnului, iar acizii produsi de acestea vor produce cariile.

Asadar, sanatatea orala poate fi pastrata cu siguranta si pe timpul sarcinii daca, oricat ne-ar fi de greu, igiena dentara si vizita periodica la medicul stomatolog nu vor fi neglijate, desi prioritatile par sa se schimbe. Nu in ultimul rand, o alimentatie sanatoasa va oferi atat mamicii, cat si copilului aflat in crestere, elemente nutritive importante. Dintii bebelusului incep sa se dezvolte intre lunile 3 si 6 de sarcina, iar nutrientii, cum ar fi calciu, proteine si vitaminele A, C si D, vor ajuta ca dantura celui mic sa fie cat mai sanatoasa.

***
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri