26 Mai 2017 publicat în Sanatate 3 share-uri

Specialistul ortodont ne spune care sunt cele mai frecvente si daunatoare obiceiuri si ce putem face pentru a minimaliza efectele lor asupra danturii.
Desi viziteaza in mod regulat cabinetul stomatologic pentru controale de rutina si au o igiena dentara buna, unele persoane au anumite obiceiuri care, din pacate, pot compromite sanatatea dintilor.

Doamna doctor Mihaela Dan (foto), specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne spune care sunt cele mai frecvente si daunatoare dintre ele si ce putem face pentru a minimaliza efectele lor asupra danturii.

1. Consumul de vin rosu

Consumat in cantitati moderate, vinul rosu contine substante benefice organismului, insa efectul asupra danturii este unul negativ, deoarece pateaza dintii, iar prin continutul de acizi, ataca smaltul. Totodata, ca orice alcool, acesta deshidrateaza organismul si scade cantitatea de saliva, lasand in urma o senzatie de uscaciune a gurii si favorizand aparitia halitozei.

Solutia: “Nu intamplator, francezii, rafinati consumatori de vinuri, asociaza acest deliciu cu consumul de branzeturi care, prin pH-ul alcalin pe care il au, neutralizeaza acizii. Este bine ca odata cu vinul sa comandam intodeauna si apa plata din belsug, pentru a ne hidrata”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

2. Extremele alimentare

Consumul unor alimente prea fierbinti sau prea reci poate produce microfisuri in smalt, din cauza contractarii si dilatarii bruste a acestuia. In plus, in cazul in care este prezenta sensibilitatea dentinara, contactul cu aceste alimente va insemna aplicarea unor stimuli prea puternici asupra terminatiilor nervoase dentare.

Solutia: “Ca in orice latura a vietii, si in acest caz este recomandat sa evitam extremele: putem sa savuram o supa calda sau un ceai fierbinte iarna sau sa ne racorim pe canicula cu o inghetata, insa fara a impinge limitele de temperatura foarte departe”, explica specialistul ortodont.

3. Rontairea permanenta a unor alimente

Snacks-urile frecvente vor asigura o sursa constanta de hrana pentru bacterii de-a lungul intregii zile. Acestea vor descompune resturile alimentare in acizi, care vor produce carii si gingivita.

7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Solutia: “Este recomandat ca mic dejunul si pranzul sa fie cat mai hranitoare, pentru a prelungi senzatia de satietate pentru mai multa vreme. In cazul in care apare nevoia de dulce, este indicat consumul de apa sau spalarea pe dinti, pentru a indeparta resturile de carbohidrati dintre dinti sau consumul de fructe si legume crude, tari, ce curata dintii. Cele mai periculoase gustari sunt cele aderente, de tipul biscuiti, jeleuri, bomboane, si este recomandat sa le evitam cat mai mult posibil”, spune doamna doctor.

4. Consumul de cafea

In cantitati mari, cafeaua coloreaza dintii, iar daca i se adauga zahar sau lapte, acestea vor deveni sursa de hrana pentru bacteriile cariogene.

Solutie: “Pentru a reduce riscul de colorare a dintilor este recomandat consumul de cafea cu paiul, precum si reducerea treptata a cantitatii de zahar si lapte adaugate in fiecare ceasca”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri