23 Noiembrie 2016 publicat în Psihologie 13 share-uri

Este posibil ca emotiile si comportamentul nostru sa creasca riscul imbolnavirii cu cancer?

Trasaturile comune ale Personalitatii Tip C

Dupa indelungate studii pe acest subiect, Dr. Lydia Temoshok a identificat trasaturi comune specifice pentru aproximativ o treime dintre pacientii studiati. Tipul C se refera la strategiile de comportament pe care acesti pacienti le utilizau pentru a face fata stresului si supararii interioare. A descoperit ca pacientii prezentau toate sau aproape toate dintre aceste strategii de comportament:

- Nu isi exprima emotiile si sunt incapabili sa isi identifice sentimente de furie din trecut sau prezent.
- Au tendinta de a nu-si exprima emotii negative ca frica, anxietatea sau tristetea.
- Sunt rabdatori, ne-asertivi, cooperativi si incearca sa se faca placuti la munca, in familie si in societate si de asemenea, sunt foarte docili in fata unei autoritati externe
- Sunt in mod exagerat preocupati sa satisfaca nevoile celorlalti si insuficient angajati sa aiba grija si de ei insisi. Se sacrifica adesea in mod extrem pentru ceilalti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!


Foto: Flickr/ tutincommon

De asemenea, specialista a mai observat ca:

- Pacientii care aveau tendinta de a-si exprima emotiile mai bine aveau tumori mai mici care evoluau mai incet si de asemenea aveau mai multe celule imunitare.

- Pacientii care isi reprimau emotiile mai mult aveau tumori mai rezistente si care evoluau repede.

Reprimarea furiei este comuna pacientilor cu Cancer

Reprimarea furiei este un mecanism psihologic primar specific multor pacienti. Dar dr. Temoshok ne atrage atentia ca exista o diferenta intre reprimare (ceea ce facem inconstient) si suprimare (adica a sti ca suntem furiosi si a alege sa nu o exprimam), cea de a doua ne fiind la fel de distructiva la adresa sistemului imunitar. Ce trebuie sa intelegem este ca trebuie sa ne constientizam emotiile. Odata constientizata furia, noi putem sa ne folosim de ea pentru a gasi forte pozitive in viata noastra, putem gasi moduri prin care sa o exprimam sanatos si moduri de a o elibera.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Aceast mod prin care ne putem constientiza si exprima furia nu trebuie sa fie confundat nici cu resentimentul care pe perioade lungi de timp ne poate macina. Iata de ce si iertarea este importanta in acest proces:

„Trebuie sa evaluam contributia pe care factori ca iertarea le pot aduce asupra sanatatii noastre.” - dr. Temoshok

Pacientii nu trebuie sa cada nici in capcana de a se invinui pe ei insisi pentru boala. Provocarea pe care persoanele care prezinta comportamente din categoria Tip C, este aceea de a-si regasi drumul inapoi spre sine, de a fi atenti la ei insisi, la nevoile personale, la a fi buni in primul rand cu ei si de a pune bariere sanatoase. Ajutorul specialistilor este foarte indicat in acest sens!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri