13 Octombrie 2016 publicat în Sanatate 5 share-uri

30% din populatia adulta a Europei sufera de boli reumatice, iar 50% din populatie prezinta durere musculo-scheletica. 12 octombrie este Ziua Mondiala de lupta impotriva Artritelor, zi care a fost marcata si in Romania.

Afectiunile reumatice si musculo-scheletice reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica.
Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta grupa de boli, care este principala cauza de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitatii profesionale, dupa bolile cardio-vasculare.

Poliartrita reumatoida, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afectiunile reumatice si musculo-scheletice intalnite mai des in randul femeilor, in timp ce spondiloartropatiile si guta sunt mai frecvente in randul barbatilor.

„Trebuie sa ne concentram asupra capacitatii de munca, nu a incapacitatii si sa tratam cat mai devreme pacientii. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoida, spondiloartritele, artropatia psoriazica au o prevalenta de 3% din populatie, aproximativ 600.000 de romani. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calitatii vietii pacientilor. Netratate impiedica desfasurarea activitatii zilnice, scad capacitatea de munca, induc absenteismul crescut, pensionari premature si costuri indirecte masive. In Romania, 38% din pacientii cu poliartrita reumatoida se pensioneaza prematur, in timp ce pacientii cu spondilita anchilozanta se pensioneaza in primii 15 ani de evolutie a bolii”, declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Presedinte, Societatea Romana de Reumatologie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill

Impactul socio – economic al bolilor reumatice si musculo-scheletice

Bolile reumatice si musculo-scheletice genereaza 50% din absenteismul de la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca.

Deoarece capacitatea de munca este afectata semnificativ, rata somajului in randul persoanele cu boli reumatice si musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decat cea a populatiei generale.
Statisticile arata, de asemenea, ca aceste boli reprezinta cea mai frecventa cauza de durere severa cronica si deficit locomotor. Aproximativ 10% din populatie prezinta, din cauza acestor afectiuni, un grad de handicap locomotor.

Desi prevalenta afectiunilor reumatice creste odata cu varsta, ele afecteaza starea de sanatate a unui numar insemnat de adulti, tineri si copii. In Europa, bolile reumatice si musculo-scheletice afecteaza peste 120 de milioane de persoane si au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sanatate si al celui economico-social, determinand aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sanatate.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Bolile reumatice determina un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adica un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de munca, cauzate de bolile reumatice si musculo-scheletice, insumeaza o pierdere de 650 milioane euro pe an.

Bolile reumatice si musculo-scheletice in Romania

Incepand din 2013 s-au pus bazele Registrului Roman de Boli Reumatice, in care sunt inregistrati toti pacientii care primesc terapii biologice.

Pana in acest moment, au fost inregistrati peste 5.000 de pacienti cu artrita reumatoida, aproximativ 3.000 cu spondilartrite si 1.000 cu artropatie psoriazica, tara noastra avand astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din aceasta parte a Europei.

In Romania, bolile reumatice si musculo-scheletice de tip inflamator cel mai frecvent intalnite sunt poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta.

Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, incidenta fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu barbatii. Varsta medie la debut este intre 40 – 50 de ani.

„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de romani sufera de poliartrita reumatoida. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a tratamentului au rol major in reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile ale bolilor reumatice si musculo-scheletice, pentru mentinerea sanatatii fortei de munca”, declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, Presedinte, Liga Romana contra Reumatismului.

Durerea de spate de tip inflamator, provocata cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta, cea mai mare parte fiind barbati. Cel mai adesea boala debuteaza inaintea varstei de 30 de ani.

„CNAS deconteaza terapiile biologice pentru poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta si artrita idiopatica juvenila, aproximativ 38.000 de pacienti. CNAS sustine anual 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacientilor cu artrite. In primul semestru din 2016 a fost alocata suma de 34 milioane de euro”, declara Dr. Oana Costan, Director directia Programe Curative, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice si musculo-scheletice, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum si realizarea unui plan de management al bolii pot incetini procesul de evolutie al acestora.

Despre Liga Romana contra Reumatismului (LRCR):

LRCR este o organizatie non-guvernamentala, orientata catre si condusa de pacienti. Obiectivul LRCR este recunoasterea, respectarea si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, aparute ca urmare a bolilor reumatice si musculo-scheletice, accesul acestora la informatii de specialitate de actualitate, la tratament medicamentos si recuperator, la cele mai bune servicii medicale, la infrastructura adecvata (inclusiv domestica) sau la mediu de lucru propice.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri