6 Octombrie 2016 publicat în Sanatate 20 share-uri

Stomatita aftoasa recurenta este o tulburare frecventa a mucoasei orale care afecteaza aproximativ 30% din populatie.
Stomatita aftoasa recurenta este o tulburare frecventa a mucoasei orale care afecteaza aproximativ 30% din populatie. Studiile sugereaza ca femeile sunt mai frecvent afectate de aceasta afectiune decat barbatii, de asemenea, aceasta este mai des intalnita la persoanele de culoare alba, la nefumatori si la cei sub 40 de ani.

„Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia in cavitatea orala a ulcerelor dureroase cu forma rotunda sau ovala, care prezinta o inflamatie la baza acestora. Afectiunea poate aparea in cazul oricarei persoane indiferent de varsta si se poate manifesta in diferite feluri, in functie de cauza declansatoare”, explica doaman doctor Andra Custura, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile.

Stomatita – afectiunea cavitatii bucale

Desi nu se stie cu exactitate care sunt cauzele acestei afectiuni, s-au sugerat numerosi factori precum imunitatea scazuta, deficiente de fier, vitamina B1, B2 si B6 si sensibilitatea si alergia la anumite alimente si substante. In functie de dimensiunea leziunilor si de gradul de cicatrizare, stomatita se clasifica in: afte majore, afte minore si ulcere herpetiforme.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

„Pe langa celelalte cauze posibile, hipofunctia sistemului nervos simpatic trebuie considerata a fi un factor etiologic in cazul pacientilor cu ulcere orale recurente, atunci cand acestea nu se asociaza cu afectiuni cunoscute. Stomatita afecteaza mucoasa nekeratinizata precum planseul cavitatii orale, mucoasa bucala si labiala, dar si suprafata limbii”, spune dr. Andra Custura.

Care sunt cauzele Stomatitei Aftoase Recurente?

Stomatita aftoasa recurenta poate fi asociata cu traume, fumatul, compozitia neregulata a salivei, dar si cu diferite afectiuni precum boala Behecet, sindromul ulcerelor orale si genitale cu cartilaj inflamat, boala Crohn, colita ulcerativa, HIV, sindromul Marshall si neutropenia chistica. De asemenea, factorii emotionali pot influenta aparitia unor astfel de afectiuni, cum sunt stresul si dezechilibre psihologice, iar in cazul multor femei, aceste ulcere pot fi dobandite in functie de menstruatie.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Leagăn pentru toată copilăria Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

„Ulcerele apar de obicei pentru prima data in copilarie, au adesea un istoric familial si tind sa se abata spre decada a treia. Stomatita se poate mosteni, susceptibilitatea la aceasta fiind semnificativ amplificata de prezenta la unul sau la ambii parinti, indeosebi la gemeni. In cazul factorilor genetici, afectiunea isi va face simtita prezenta inca de la varste fragede”, afirma dr. Andra Custura.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri