28 Septembrie 2016 publicat în Sanatate 2 share-uri

Domeniul stomatologiei nu a fost ferit de aparitia a numeroase mituri adanc inradacinate in cultura si repetate frecvent, care din pacate pot pune sanatatea orala in pericol, impiedicandu-ne sa avem parte de o ingrijire dentara corespunzatoare.

„Nu ma mai spal pe dinti acolo unde imi sangereaza gingiile”

Multe persoane evita sa foloseasca periuta de dinti in zonele in care gingia sangereaza, nestiind ca sangerarea este produsa de resturile alimentare si de placa bacteriana din zona respectiva.

„Acest lucru creeaza un cerc vicios: nu curatam bine zona, pentru ca sangereaza, iar gingia la randul ei sangereaza si mai mult pentru ca nu curatam bine. Prin urmare, este recomandat sa insistam cu periajul si folosirea atei dentare tocmai acolo unde gingia sangereaza. Daca acest fenomen nu dispare in ciuda unei igiene corespunzatoare, este necesar un control stomatologic pentru depistarea si inlaturarea altor cauze, printre care s-ar putea afla inghesuiri ale dintilor, lucrari dentare incorecte care retin resturi alimentare si placa dentara, iritante pentru gingie”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA

„Este mai important sa ma spal pe dinti dimineata decat seara”

Desi poate ca ar fi mai comod sa credem invers, cel mai important periaj este cel de seara, deoarece bacteriile se dezvolta cel mai bine la caldura, intuneric si umezeala. Daca in plus fata de aceste conditii din gura, bacteriile se hranesc toata noaptea cu resturile de mancare ramase intre dinti, acestea se vor inmulti excesiv, vor descompune mancarea in acizi si vor elibera toxine daunatoare dintilor si gingiei. Astfel, riscul de carie, gingivita si parodontoza creste foarte mult.

„Scobitoarea este utila pentru curatarea dintilor”

Desi este o tehnica destul de comuna pentru curatarea dintilor, folosirea scobitorilor este extrem de daunatoare indiferent cu oricata blandete este aplicata, deoarece raneste, zgarie si desprinde gingia de pe dinte.

„Daca scobitoarea este folosita frecvent, cu timpul vom observa ca gingia se retrage, fara a mai putea creste vreodata la loc. In zona respectiva se vor acumula si mai multe resturi alimentare si apare astfel un cerc vicios. In alte cazuri, scobitoarea nu face decat sa impinga o parte din alimentele ramase intre dinti, mai adanc sub gingie. Mult mai utila si chiar indicata zilnic, inainte de culcare, este folosirea atei dentare. Manevrata cu atentie, nu va rani gingia si va reduce riscul de carie si parodontoza”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri