28 Iulie 2016 publicat în Sanatate 8 share-uri

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca alaptarea sa fie exclusiva pana la varsta de 6 luni, adica copilul sa primeasca doar lapte matern in aceste luni.

Comunicat de presa

In primii 2 ani de viata ai copilului, toate experientele la care este expus si pe care le traieste constituie temelia viitorului adult. Alimentatia se supune si ea acestei reguli, inca din prima ora de viata. Partea buna este ca se dezvolta in etape importante si cu impact.

Alaptarea este primul pas facut pe drumul stabilirii obiceiurilor alimentare sanatoase.

Ideal ar fi ca imediat dupa nastere, in prima ora sau “Ora magica”, orice copil sa primeasca colostrul, primul lapte pe care il produce corpul mamei. Colostrul este un aliment complex, bogat in anticorpi, vitamine, minerale, grasimi, proteine si alte zeci de substante nutritive.

Principalul rol al colostrului este acela de a crea o bariera de protectie a intregului sistem digestiv si respirator. Colostrul este totodata, primul si cel mai important vaccin pe care trebuie sa-l primeasca orice copil la nastere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Principiile de bază ale mașinii CNC Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Foto: goodluz / Shutterstock.com

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca alaptarea sa fie exclusiva pana la varsta de 6 luni, adica copilul sa primeasca doar lapte matern in aceste luni, urmand ca alaptarea sa continue pana la 2 ani si peste, in functie de ceea ce isi doresc mama si copilul.

Inca din 2009, studiile arata ca o alimentatie gresit administrata bebelusului in primii 3 ani de viata sta la originea bolilor din viata lui de adult (infarctul miocardic, accidentul vascular celebral, obezitatea sau cancerul), boli care se gasesc in topul mortalitatii contemporane. Acestea ar putea fi evitate, daca alimentatia din primi 3 ani de viata ar fi una corecta.

Alaptarea este extrem de importanta atat pentru copil, cat si pentru mama.

Astfel, o mama care isi alapteaza bebelusul isi revine mai repede la greutatea pe care a avut-o inainte de sarcina, este mai protejata in fata cancerului de san si ovarian, are sanse mai mici sa treaca prin depresia postpartum si simte ca isi indeplineste pe deplin rolul de mama. “Eu le spun pacientilor mei cu laptele de mama nu te mai intalnesti niciodata. Carnita, branzica, oul, cerealele, le poti manca o viata intreaga, laptele matern, insa, nu!” a declarat Liliana Calapod, medic primar pediatrie in documentarul “Indraznesc sa diversific” marca Lion Mentor Association.

Diversificarea alimentatiei copilului de 6-12 lun
i, respectiv introducerea altor alimente solide pe langa lapte, este si ea la fel de importanta.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci

Insa diversificarea alimentatiei nu inseamna intreruperea alaptarii. Pana la varsta de 1 an, alimentul de baza al copilului ramane laptele matern. Uneori insa, ca si alaptarea, aceasta noua etapa aduce noi provocari tinerilor parinti, provocari generate in parte de frica. “Traim intr-o lume in care frica prevaleaza. Fie ca este vorba despre sanatatea noastra, despre alimentatia noastra, despre responsabilitatile noastre, frica ne paralizeaza, mai ales cand vine vorba despre copiii nostri.

Frica ne-a indepartat de esenta noastra, de instinctele noastre, am uitat sa nastem, am uitat sa alaptam, am uitat sa ne ascultam corpul, sa vedem ce ne transmite el, care sunt nevoile lui. Iar pe copilasii nostri ii tratam ca pe niste fiinte neajutorate, carora trebuie sa le spunem mereu ce sa faca si ce sa nu faca ca sa nu deranjeze, ce sa manance sau cat sa manance, pentru ca noi, parintii, stim mai bine decat ei cat pot manca sau cand sa manance, indiferent daca le este sau nu foame. Si mi-am tot pus intrebarea, daca pentru nastere apelam la moasa, pentru alaptare la consultant in alaptare, pentru diversificare la cine apelam, cine este specialistul care poate ghida mama cand si cu ce poate incepe diversificarea. Uite asa s-a nascut documentarul “Indraznesc sa Diversific” menit sa ghideze mama pe perioada de tranzitie a bebelusului de la sanul mamei la mancarea gatita”, a declarat Irina Thiery, realizatoarea documentarului si totodata presedintele Lion Mentor Association, ONG care militeaza pentru drepturile si optiunile mamei si copilului.

Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților

Pe 16 iunie 2016, Lion Mentor Association a prezentat in premiera, in cadrul unei proiectii la nivel national, desfasurata simultan in 25 de orase, documentarul “Indraznesc sa diversific” – primul documentar romanesc despre alimentatia bebelusului. “Indraznesc sa diversific” este cel de-al treilea documentar din campania “Indraznesc pentru copilul meu”, primele doua fiind despre nastere si alaptare “Indraznesc sa nasc asa cum vreau”, respectiv “Indraznesc sa alaptez PASI spre CONSTIENTIZARE”.

“30 de mamici din toata tara s-au mobilizat si au reusit sa stranga sub cupola proiectiei nationale Lion Mentor in jur de 2000 de oameni. Acest numar demonstreaza, inca o data, dorinta romanilor de a evolua, inclusiv din punct de vedere al nutritiei. Acum, pe langa faptul ca evitam marketingul agresiv din partea industriei alimentare, vrem tot mai mult sa luam decizii informate si sa ne ascultam corpurile, cu toate nevoile lui. Miile de persoane prezente la proiectiile documentarelor Lion Mentor reprezinta totodata viile marturii ale reintoarcerii la firesc, la natural, la sanatate. Cele 25 de orase unde a avut loc proiectia sunt: Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Buzau, Campulung, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Fagaras, Galati, Iasi, Medias, Miercurea-Ciuc, Ploiesti, Piatra-Neamt, Sibiu, Sighisoara, Suceava, Targu Mures, Timisoara si Targoviste. Dupa proiectie specialistii in domeniu din fiecare oras au raspuns intrebarilor publicului” a mai declarat Irina Thiery, presedinte Lion Mentor Association.

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele

“Indraznesc sa diversific” este un apel la simtul de raspundere al fiecaruia dintre noi pentru o informare corecta asupra ceea ce inseamna cu adevarat un start sanatos, natural al copiilor nostri, precum si pentru constientizarea impactului calitatii informatiilor pe care le transmitem generatiilor viitoare. Spre deosebire de primele doua documentare ale campaniei despre nastere si alaptare, in care au fost intervievati deopotriva cadre medicale, specialisti in domeniul sanatatii dar si mamici, in documentarul “Indraznesc sa diversific”, veti gasi doar opiniile specialistilor din domeniul medical si al nutritiei cu informatii utile despre metoda clasica de diversificare, dar si despre metoda “modernista” cunoscuta sub denumirea de autodiversificare. In documentar se mai vorbeste si despre laptele praf, varsta pana la care copilul are sau nu nevoie de lapte sau ce tip de lapte este cel mai potrivit pentru acesta, despre introducerea proteinei de origine animala in alimentatia copilului sau despre importanta citirii etichetelor produselor alimentare, despre alimentele interzise pana la varsta de un an si despre noul drog al secolului 21, zaharul care se gaseste in aproape toate alimentele destinate bebelusilor si nu numai.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

“Laptele praf contine foarte mult zahar, nu este steril, plus multe alte lucruri si noi am preferat sa-l evitam pe cat posibil si sa apelam la variante vegetale, cum ar fi laptele de canepa, laptele de seminte de floarea soarelui, daca ne temem de migdale sau de nuci. Daca ar fi sa ne luam de alimentele cu potential alergen, atunci ar trebui sa eliminam si laptele de vaca si laptele praf, pentru ca el, de fapt, este un lapte de vaca reconstituit, sau ar trebui sa eliminam si ousorul, branzica, si toate alimentele care contin aceste elemente alergene. De aceea eu cred ca laptele vegetal, chiar si raw, deci netratat termic, strecurat foarte bine, este ideal pentru bebelusii de sase luni fiind o sursa extraordinara de calciu si magneziu in alimentatia acestora,” a precizat Ligia Pop, consultant in nutritie si autor in documentarul “Indraznesc sa diversific”.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Totul incepe cu intrebari simple, precum: “La ce varsta pot sa-i diversific mancarea?”, “Cu ce alimente incep diversificarea?”, “Cum i le ofer copilului: preparate termic sau crude, pasate sau bucati?” “Dar in ce cantitate?” , “Cum stim daca bebelusul este pregatit pentru aceasta etapa de diversificare a alimentatiei?”

Foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

In toate cautarile sale astfel incat sa ia cele mai bune alegeri pentru bebelusul ei, mama afla foarte multe lucruri. Din pacate, majoritatea sunt contradictorii, incat ii este greu sa priveasca cu detasare si incredere acest nou proces.

Informarea corecta si completa despre alimentele solide este foarte importanta. Actiunile, atitudinea si alimentele cu care incepem diversificarea alimentatiei copilului pot face diferenta intre un inceput relaxant si distractiv si unul anevoios si frustant. Succesul poate insa fi obtinut usor printr-o doza mare de relaxare a mamei aratata copilului si de o documentare temeinica asupra subiectului.

Este insa important sa ne reamintim ca omul este o fiinta extrem de adaptabila. Un copil se poate naste in orice loc de pe Terra. Astfel, adaptarea lui la locul unde se va naste si la obiceiurile familiei, incep inca din viata intrauterina. In pantecul mamei copilul cunoaste, binenteles, sub o alta forma, pentru prima data alimentele solide. Tot aici, face cunostinta si cu gustul prin intermediul lichidului amniotic.

Fiecare dintre alimentele solide oferite copilului ajuns la etapa diversificarii, 6-12 luni, lasa o amprenta in preferintele acestuia in materie de gust, culoare, textura.

Cu cat alimentele solide din etapa diversificarii sunt mai sanatoase, diferite, imbogatite ca si gust prin mirodenii si plante aromatice, cu atat copilul este mai bine ancorat pe drumul unei alimentatii sanatoase.

Schema de diversificare cu care se incepe diversificarea este si ea o cheie spre succes.

De-a lungul anilor, recomandarile in nutritia copilului au suferit modificari, in special din cauza problemelor de sanatate care au aparut tot mai frecvent in randul populatiei si mai ales in randul copiilor.

Daca acum 30 de ani, diversificarea alimentatiei incepea cu cereale, ei bine, acum, cand obezitatea infantila a ajuns la cote alarmante, noile recomandari internationale indruma parintii mai intai catre legume si fructe.

Insa ce face mama cand medicul pediatru ii da o schema de diversificare cu cereale, mamicile din bloc le-au dat celor mici suc de morcovi, iar matusa ii spune ca supa este cea mai potrivita pentru inceputul diversificarii?

Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist, dezbate pe rand fiecare dintre schemele de diversificare despre care mamele pot auzi oferind astfel posibilitatea acestora sa aleaga singure ce considera ca este cel mai potrivit pentru copilul lor. Inainte, de toate insa, recomandarea Eugeniei este de a discuta cu medicul pediatru curant al copilului si cu un specialist in nutritie schema cu care se doreste sa se inceapa diversificarea, punand multe intrebari si analizand atent informatiile primite.

• Schema de diversificare cu supa de legume

Supa de legume presupune fierberea intr-o anumita cantitate de apa a 2-3 legume odata. In cazul in care copilul are o reactie alergia nu veti sti la ce a reactionat negativ.

Totodata, valoarea nutritiva a acestei supe este foarte scazuta. De aceea adresez mereu parintilor intrebarea: de ce nu i-ati da copilului dumneavoastra lapte matern – alimentul perfect creat pentru nevoile lui si i-ati dat aceasta supa?

• Schema de diversificare cu suc de fructe

Sucul de fructe nu este cel mai bun aliment pentru stomacul unui copil cu care sa incepeti diversificarea. Asta din cauza concentratiei mari de zaharuri si lipsei fibrelor continute de pulpa fructului in sine, care ajuta procesul de digestie. In plus, gustul pregnant de dulce va crea in timp o preferinta a copilului pentru alimentele pline de zaharuri, iar acest lucru poate avea urmari multiple in sanatatea lui.

• Schema de diversificare cu cereale

Tinand cont ca rata obezitatii a crescut foarte mult in ultimii ani, noile recomandari in nutritie nu mai sustin inceperea diversificarii cu cereale decat in cazuri special, ale copiilor a caror greutate nu a crescut corespunzator din punct de vedere medical sau sufera de anumite afectiuni gastrointestinale.

• Schema de diversificare cu piure de fructe

Inceperea diversificarii cu fructe este o optiune buna. Gustul fructelor cu care se poate incepe diversificarea este dulce. Avand in vedere ca si laptele matern are un gust dulceag, majoritatea copiilor accepta usor fructele. Problema in acest caz ar fi preferinta copilului fata de gustul dulce si cresterea posibilitatii de a refuza legumele, care nu sunt atat de dulci.

• Schema de diversificare cu piure de legume - PERFECTA

Tinand cont de aspectele celorlalte variante de incepere a diversificarii, am considerat ca schema de diversificare cu piureul de legume este cea mai potrivita alegere. In primul rand pentru ca legumele sunt introduse pe rand, pornind cu morcovul sau radacina de patrunjel. Astfel putem depista imediat alimentul care poate declansa eventuale reactii alergice. In acelasi timp nu supunem stomacul bebelusului la un efort suplimentar si trecem si peste cea mai provocatoare masa de introdus, care nu este atat de dulce precum laptele primit.

Schema de diversificare perfecta, cu piure de legume, o gasiti pe site-ul www.diversificare.ro.

Astfel, pentru un copil nascut la termen, sanatos, incepem diversificarea atunci cand copilul este pregatit si arata multiple semne ca este pregatit pentru aceasta etapa, cu piureul de legume. Ulterior, se introduce treptat si masa de fructe ca si mic dejun si masa de cereale ca si masa de seara. Insa aceste 3 mese de solide vor reprezenta in intervalul 6-12 luni maximum 20% din totalitatea meselor copilului, baza ramanand lapte matern.

Apoi, alimentatia copilului pana la 2 ani este ultima caramida la baza alimentatiei sanatoase In aceasta etapa, meniul zilnic al copilului trebuie sa contina diverse alimente care ii ofera acestuia suficienta energie pe care sa o foloseasca la toate activitatile lui.

Eugenia Dobrescu ne ofera cateva idei de baza despre conceperea unui meniu zilnic:

“1. Pe masura ce copiii cresc, meniul lor zilnic se apropie tot mai mult de cel al adultilor. Numarul meselor ar trebui sa fie 3 – mic dejun, pranz si cina.

2. Daca va bucurati de un copil mancacios si plin de energie, pot fi servite si 2 gustari, cu rol de reumplere a bateriilor energetice. Ele nu sunt obligatorii si daca nu exista, mai ales pentru ca cel mic mananca foarte bine la mesele principale, cu atat mai bine.

3. Ca regula, intervalul de timp dintre 2 mese ar trebui sa fie de minim 3 ore, asa incat mancarea sa aiba timp sa fie digerata.

4. Intre mese si gustari oferiti-le celor mici doar apa si ceaiuri neindulcite sau putin indulcite, cu miere de albine (daca varsta permite).

5. Regula combinarii alimentelor este si ea foarte importanta atunci cand parintii stabilesc meniul zilnic al copilului. Ideal ar fi ca meniul copilului sa fie ca cel al intregii familii si de aceea, la acest moment din viata, multi adulti isi reevalueaza meniul zilnic si fac schimbarile in bine.

6. Respectati pauzele alimentare, tinand totodata cont de orele de trezire si de somn ale copilului.

7. Cantitatea alimentelor puse in farfurie trebuie sa respecte volumul pumnului, adica sa nu mai mult decat ar putea sa tina copilul in mana. In acest fel capacitatea de digestie este suficient de bine pastrata si daca combinatiile nu sunt tocmai cele mai bune.

In general, mesele unui copil ar fi bine sa tina cont si din punct de vedere al cantitatilor de varsta, ritmul biologic al corpului si de necesitatile fiecarei etape de varsta, gradul de efort si conditiile de mediu. Pentru cantitatea optima de mancare de la o masa exista si o recomandare biblica cu mare semnificatie: “sa te scoli de la masa nesatul, usor flamand”!

In aceasta stare, mecanica si chimia (sucurile) digestive pot lucra la parametrii optimi!

Toate aceste 3 etape, 0-6 luni, 6-12 luni si 1-2 ani constituie perioada in care copilul afla tot ce poate despre alimente, actul mesei in sine, bucuria de a lua masa cu cei dragi, respectarea orelor de masa si multe altele” a declarat Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist.

Citirea etichetelor atat de pe produsele destinate copiilor, cat si de pe produsele destinate adultilor este o adevarata arta! Si ca orice arta, trebuie studiata! Aceasta arta trebuie transmisa si copiilor nostri pentru a le sedimenta temeliile pentru o viata sanatoasa. Randuirea ingredientelor se face in functie de cantitatea lor in alimentul respectiv, de la cantitatea cea mai mare la cantitatea cea mai mica! Trebuie sa invatam sa ne alegem alimentele pe baza ingredientelor pe care acestea le contin! Din pacate, zaharul este omniprezent, de la mezeluri la dulciuri si se regaseste in topul celor trei ingrediente de baza ale produsului finit. Eticheta nu trebuie sa induca consumatorul in eroare privind ingredientele si efectele produsului alimentar!

“In cazul produselor alimentare destinate diversificarii alimentatiei bebelusilor, un rol important in intelegerea nutrientilor continuti il are declaratia nutritionala. Nutrientii din produsul respectiv trebuie exprimati per 100 grame/100 ml, dar si pentru cantitatea aferenta unei portii. Grasimile, zaharurile si sarea sunt nutrienti folositi frecvent in produsele cu o astfel de destinatie si carora trebuie sa le acordam o importanta deosebita avand in vedere impactul acestora asupra sanatatii bebelusilor. In ceea ce priveste continutul in zaharuri, eticheta produsului alimentar trebuie sa specifice clar cantitatea de zaharuri atat din 100 grame/100 ml, cat si cantitatea dintr-o portie. Exista produse care nu specifica cantitatea de zaharuri aferenta unei portii. Aceste zaharuri trec foarte repede in sange si duc la cresterea glicemiei, fortand pancreasul sa secrete insulina pentru a realiza echilibrul in organism in privinta nivelului glicemiei. Aceste schimbari bruste in organism privind glicemia nu fac altceva decat sa duca la aparitia unor afectiuni medicale, precum diabetul zaharat, obezitatea si astfel se explica numarul crescut al copiilor supraponderali sau obezi.”a declarat domnul conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

Noi, parintii, suntem principalele modele in ochii copiilor. De aceea, responsabilitatea obiceiurilor alimentare revine in mare parte adultilor, copiii fiind oglinda obiceiurilor parintilor.

* INFORMATII OFERITE DE APC ROMANIA (Asociatia Pro Consumatori)

Foto homepage: Elena Stepanova / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri