Vizita la medic trebuie facuta cu regularitate de catre pacienti, chiar daca acestia prezinta sau nu simptomatologia unei boli. In ceea ce priveste ingrijirea sanatatii si vizita la medic trebuie sa stiti ca, in calitate de pacienti, aveti anumite drepturi si obligatii despre care trebuie sa fiti informati.

Tu stii care sunt drepturile si obligatiile tale ca pacient?

Inainte de toate trebuie sa stii cand sa mergi la medic. Spre exemplu de doua ori pe an este recomandat sa faci analizele uzuale, de sange, urina si fecale. Inaintea acestor analize nu trebuie sa mananci timp de 24 de ore si in ultimele 12 ore sa nu consumi lichide.

Un alt exemplu ar fi vizita la ginecolog, daca esti femeie. Aceasta este recomandat sa se faca la aproximativ 5 zile dupa terminarea menstruatiei. Daca ai insa o patologie te prezinti la medic pentru a afla despre ce este vorba, urmand ca urmatoarele vizite sa le efectuezi dupa cerintele acestuia.

Care sunt drepturile tale ca pacient?

TU esti important! Astfel, ca pacient la o clinica, un spital sau dispensar ai anumite drepturi:
- Sa primesti o ingrijire de buna calitate. Ai dreptul sa discuti cu medicul acest aspect daca ceva te nemultumeste.
- Ai dreptul sa fii tratat cu politete, respect si consideratie, indiferent de motivul vizitei, afectiunii pe care o ai etc.
- Ai dreptul la intimitate si confidentialitate. Ttrebuie sa ai posibilitatea de a vorbi intre patru ochi cu medicul, indiferent de varsta pe care o ai (spre exemplu chiar daca esti copil, dupa ce parintii au fost interogati, medicul trebuie sa ii roage sa iasa pentru a putea discuta doar cu tine). Informatiile din fisa trebuie sa ramana doar intre tine si medic, iar daca acesta doreste sa le comunice cuiva (intr-un congres de exemplu) trebuie obligatoriu sa aiba permisiunea ta.
- Ai dreptul sa primesti informatii complete si actuale. Medicul trebuie sa se asigure ca ai inteles toate datele privind respectivul subiect, iar daca ceva este neclar trebuie sa intrebi.
- Ai dreptul sa iei propriile decizii. Dupa o completa informare pe care medicul ti-a oferit-o ai dreptul sa stii ce urmeaza sa ti se intample, sa ti se explice analizele sau tratamentul care urmeaza si de asemenea ai dreptul sa refuzi sau sa accepti ceea ce auzi, insa numai in cunostinta de cauza, dupa o informare corecta. Ai dreptul sa refuzi un tratament sau o analiza daca aceasta, din motive clare, nu o doresti.
- Ai dreptul sa intrebi. De fiecare data cand ceva este neclar trebuie sa intrebi, iar medicul are obligatia de a-ti raspunde complet si corect, pe intelesul tau.
- Ai dreptul sa primesti informatii despre cum iti poti proteja sanatatea intre vizitele medicale (sanatatea genitala sau a altor aparate si sisteme).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri